Mer smak 1
Måndag GRÖNSAKSLASAGNE MED ROTSELLERI TID: 1 ½ TI
MME UGN: 175° Frys in det som blir över. Perfekt att plocka fram när du snabbt vill äta gott och nyttigt. 4 PORTIONER GRÖNSAKSSÅS k 400 g rotselleri, riven k 2 morötter, rivna k 2 gula lökar, hackade k 1 vitlöksklyfta, hackad k 1 frp vita bönor, 380 g k 1 frp krossade tomater, 400 g 2 dl vatten k 1 msk balsamvinäger k 1 msk honung k 1 msk oregano, torkad k 1 grönsaksbuljongtärning salt och grovmalen svartpeppar BÉCHAMELSÅS k 15 g smör k 2 msk vetemjöl k 8 dl mjölk k 100 g riven ost k 1 citron, finrivet skal salt LASAGNE k 12 lasagneplattor (ej färska) k 500 g fryst hackad spenat, tinad k 100 g mozzarella, skivad eller riven k 100 g riven ost k ev 4 msk rostade pumpakärnor k ev 1 kruka basilika k ev 1 påse blandad sallad GÖR SÅ HÄR 1. Grönsakssås: Lägg rotselleri, morötter, lök, vitlök, bönor, krossade tomater, vatten, vinäger, honung, oregano och buljongtärning i en gryta. Låt sjuda ihop ca 20 min. Smaka av med salt och svartpeppar. 2. Béchamelsås: Smält smör i en kastrull, vispa i mjölet och ca 2 dl mjölk tills det är klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken och låt sjuda tills det tjocknar. Tillsätt ost och citronskal. Låt osten smälta under vispning. Smaka av med salt. 3. Lasagne: Varva lasagneplattor, grönsakssås, béchamelsås, spenat och mozzarella i en ugnsform, ca 20 x 30 cm. Avsluta med ett lager lasagneplattor och béchamelsås. Strö över riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min. Låt svalna och servera ev med pumpakärnor, basilika och sallad. Ytterligare fyra smarta rätter