Mer smak 1
Med en rostbiff i kylen är det lätt att göra en m
atig macka efter skolan. Vill du också Torsdag SNABB CHILI CON CARNE TID: 30 MIN Det här är en familjefavorit. Blir ni fler än väntat vid bordet? Servera med ris eller bröd. 6 PORTIONER k 2 gula lökar, hackade k 5 vitlöksklyftor, hackade k 500 g nötfärs k 2 msk olivolja k 2 tsk chiliflakes k 3 tsk mald spiskummin k 1 tsk paprikapulver k 1 burk hela tomater, à 400 g k 1 frp kidneybönor, à 380 g k 1 frp svarta bönor, à 380 g 1 burk hela grillade paprikor inkl spad, à 480 g, hackade k 1 msk honung 2 msk oxfond, konc s alt och grovmalen svartpeppar k 3 dl gräddfl k ½ kruka koriander eller persilja mer smak nr 1 2023 k 1 lime, i klyftor k 1 påse nachochips k ev grönsallad eller kålsallad GÖR SÅ HÄR 1. Bryn lök, vitlök och färs i olja i het panna. Tillsätt kryddorna och stek under omrörning. 2. Tillsätt burktomater och sköljda, väl avrunna bönor samt paprika. Koka samman i ca 15 min under omrörning. Tillsätt honung och oxfond och smaka av med salt och svartpeppar. 3. Servera chilin med gräddfil, örter, limeklyftor, nachochips och eventuellt en grön- eller kålsallad till. Tips! Chili con carne är verkligen bästa rätten att ha stående i kylen att bara värma. Kan serveras med ris, nachochips, sallad ... Eller till och med pasta! Fredag BOOKMAKER TOAST På ROSTBIFF få hjälp av Sara? Sinar tiden, lusten eller orken? Har du problem med matvardagen? TID: 15 MIN Rostbiffen kan du göra själv eller köpa färdig. 4 PORTIONER k 4 brödskivor k 4 msk smör 1 gul lök, tunt skivad 1 msk äppelcidervinäger k 4 msk dijonsenap k 1 romansalladshuvud, plockade blad k 400–600 g skivad rostbiff 4 msk majonnäs k 4 äggulor k 4 msk riven pepparrot k 1 ask smörgåskrasse GÖR SÅ HÄR 1. Stek bröden gyllene i smör. 2. Vänd lök i vinäger. Bred dijonsenap på bröden och lägg på romansallad, rostbiff, majonnäs, äggula, riven pepparrot, krasse och syrad lök. Mejla oss på info@coop.se, skriv ”Mer Smak, Vardagsakuten” i ämnesraden. Berätta om dig och din situation, och skicka gärna med en bild på familjen. GÖR DIN EGEN ROSTBIFF TID: CA 2 TIMMAR UGN: 100° Inte bara god till bookmakertoast utan även i pastasås, till sallad, gratäng, nudelsallad … k 1 kg innanlår/rostbiff/fransyska 1–2 tsk salt k 1 tsk grovmalen svartpeppar k 1 msk neutral olja GÖR SÅ HÄR 1. Salta och peppra köttet. Stek runt om i olja i het panna. 2. Tillaga i ugn till innertemperatur 58–60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött. Tid varierar då mellan 1 ½ och 2 timmar. Låt vila och skär i tunna skivor. 29