Mer smak 1
INDISKT! / Med Malin Mendel CHAPATI (INDISKT TUNN
BRÖD) TID: 20 MIN + 20 MIN ATT VILA De här supergoda enkla bröden får din indiska måltid att kännas helt genuin. 6 BRÖD k 3 dl fullkornsvetemjöl/dinkel ½ tsk salt ca 1 dl ljummet vatten ev smör GÖR SÅ HÄR 1. Lägg mjöl och salt i en bunke, häll i lite vatten i taget och knåda till en slät deg. Låt gärna vila i en plastpåse i kylskåp i minst 20 min. Degen kan vara i kylen i flera dagar. 2. Dela degen i 6 bitar och rulla till bollar. Platta ut med lite mjöl och kavla till tunna rundlar. Stek på båda sidor i en torr, het stekpanna, pensla sedan ev med smör. Omslut med en kökshandduk. Ät medan de är varma. ”I hela norra Indien äts bröd till maten, ofta hemmagjorda tunna chapati som steks direkt i stekpannan. Ta ett lite grövre mjöl som du har hemma.” /Malin Bröd som steks i panna funkar att göra en vanlig vardag! supergod och passar att serveras med ris Tips! Grytan är eller potatismos och de syrliga morötterna. MANGOLAX À LA KERALA TID: 30 MIN Lax med helt ny smaksättning! 4 PORTIONER k ca 500 g laxflé salt k 1 tsk gurkmeja k 3 msk raps- eller kokosolja 1 tsk senapsfrön k 1 ½ rödlök, skivad k 1 msk färsk ingefära, riven k 1 tsk chilipulver k 1 tsk malen spiskummin ½ tsk malen koriander k 2 msk tomatpuré k 1 tomat, hackad k 1 frp kokosmjölk, 400 ml 1-2 dl vatten TILL SERVERING k 2 msk rapsolja k ½ rödlök, skivad k ½ tsk chiliflakes 1 tsk senapsfrön 5 lagerblad k 225 g mango, tärnad (tinad om fryst) GÖR SÅ HÄR 1. Dela laxfilén i kuber, gnid in ½ tsk salt och ½ tsk gurkmeja, låt stå svalt. 2. Hetta upp olja i en gryta, lägg i senapsfrön och stek 1 minut. Tillsätt rödlök och stek tills den är mjuk. Lägg i ½ tsk gurkmeja, ingefära, chilipulver, spiskummin och koriander och stek under omrörning i 1 minut. 3. Tillsätt tomatpurén och hackad tomat, fräs en stund till. Häll i kokosmjölk och vatten, koka ihop i 20 min. Smaka av med salt. 4. Servering: Lägg laxen i såsen och sjud försiktigt i några minuter. Hetta upp olja i en stekpanna under tiden. Lägg i rödlök, chiliflakes, senapsfrön och lagerblad. Salta lite och stek tills löken mjuknar. Tillsätt mango och stek i någon minut. Häll blandningen över laxgrytan och servera. ”Eftersom indisk mat är så smakrik kan det ibland passa bra med nedtonade tillbehör, som enkla morötter.” /Malin 8 mer smak nr 1 2023