Mer smak 1
PANEER JALFREZI (INDISK PYTT I PANNA) TID: 15 MIN
Så gott med den milda osten till den smakrika såsen med frästa grönsaker och kryddor. 4 PERSONER 225 g paneer (indisk ost) salt k 1 gul lök, skivad k 1 vitlöksklyfta, skivad k 4 msk rapsolja k 1 tsk chilipulver 1 tsk malen koriander XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx k 1 tsk garam masala k ½ tsk gurkmeja k 2 paprikor, i grova bitar 1 dl vatten k 1 tomat, hackad k 1 msk ingefära, tunt skivad k 1 dl koriander, hackad GÖR SÅ HÄR 1. Dela paneer i 1 x 1 cm stora tärningar, salta lätt och ställ åt sidan. 2. Stek lök och vitlök i olja ”I den här rätten kan man ta de grönsaker man har hemma. Färdig paneer finns numera i många svenska affärer. Men ägg, tofu eller bönor funkar också bra.” /Malin tills de mjuknat. Lägg i kryddorna och stek någon minut. 3. Tillsätt paprika och stek under omrörning. Häll på vatten så att paprikorna inte bränns utan kokas mjuka. Vänd i paneer-bitarna och rör runt så de täcks av kryddorna. Lägg i tomat och ingefära. Koka ihop i fem minuter. Smaka av med salt. 4. Strössla över koriander och servera. MORÖTTER MED CITRON & ROSTADE FRöN TID: 15 MIN Morötterna lyfts med citron, koriander och rostade frön. 4 PORTIONER k ½ kg morötter, skalade och i bitar salt k 2 msk olivolja k 1 citron, saft och zest k 1 dl rostade pumpakärnor/solrosfrön k några blad färsk koriander/persilja GÖR SÅ HÄR 1. Koka morötterna i saltat vatten tills de är al dente. Häll av vattnet och vänd runt morötterna med olivolja, citronsaft och zest. 2. Strössla på pumpakärnor/solrosfrön och toppa med koriander/persilja. ”Ett budgettips är att frysa in citroner som man använt saften av, då har man alltid zest hemma, vilket lyfter den enklaste rätt. /Malin mer smak nr 1 2023 9