Mer smak 1
matcha mat & dryck Franska smaker Vår gryta med r
ödvin är en härligt värmande vinterrätt. Len potatispuré och smörstekt brysselkål är bästa tillbehören. Vinet till är sista pusselbiten. RECEP T: ULRIK A BRYDL ING FOTO & S T Y L I NG: E VA H I LDÉN U lrika Brydling, som är kock i Coops provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du kan tänka när du väljer dryck. Här bjuder de på en mumsig fransk gryta med rödvin i, och till. Den här gången ska vi inte bara prata kombinationer, utan även om Frankrike som vinland. Många vinmakare tittar på Frankrike för att de är framstående på att göra kvalitativa viner, som sinsemellan kan skilja sig åt väldigt mycket, eftersom de har många olika temperaturer och växtzoner. Liksom ett blåbär smakar olika i södra och norra Sverige så har druvorna en spännvidd mellan de olika distrikten, som Alsace, Bourgogne och Rhône. Vår franska köttgryta med rödvin behöver ett vin med lite kraft i, gärna från Rhône. En klassisk FRANSK KÖTTGRYTA MED RÖDVIN TID: 1 TIMME + 3 TIMMAR + 1 DYGN I MARINAD En klassisk fransk gryta. 4 PORTIONER DAG 1 k 600-800 g högrev k 5 dl rött vin k 1 morot, i grova skivor k 100 g rotselleri, i bitar k 1 gul lök, hackad k 1 vitlöksklyfta, hackad k 2 kvistar timjan k 2 kvistar rosmarin DAG 2 k 25 g smör k 1 köttbuljongtärning 2 ½ dl vatten 10 svartpepparkorn 16 k 2 lagerblad salt 1 msk majsstärkelse k 200 g champinjoner 2 dl syltlök k 1 msk smör POTATISPURÉ k 800 g potatis, skalad k 100 g smör, rumsvarmt k 2 dl mjölk k 2 dl grädde TILL SERVERING k 12 brysselkål, delade k 1 msk smör s alt och grovmalen svartpeppar p lockade örter, t ex rosmarin och timjan GÖR SÅ HÄR 1. Putsa och skär köttet i stora grytbitar. Lägg kött, vin, grönsaker och örter i en påse/ bunke. Marinera minst 1 dygn i kylen. 2. Sila ner vinet i en bunke. Stek kött och grönsaker i smör i en gryta några minuter. Tillsätt vinet, vatten, buljongtärning, svartpeppar och lagerblad. Sjud tills köttet är mört, ca 3 timmar. 3. Sila ner skyn i en kastrull. Koka ner till hälften. Smaka av med salt. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Lägg köttet i såsen. Stek svamp och syltlök i smör och lägg i grytan. 4. Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg i smör, mjölk och grädde i den varma potatisen. Vispa samman till puré och smaka av med salt. 5. Servering: Stek brysselkål gyllene i smör. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med potatispuré. Toppa med brysselkål och örter. mer smak nr 1 2023 rhôneblandning brukar kallas GSM. Den består av druvan grenache som är lite lättare i stilen och ger en rund ton av röda bär och lite kryddighet. Sedan är det syrah som tillför kraft och lite vitpeppar i tonen. Och mourvèdre för att få tanniner och strävhet. Det är väldigt sällan ett rhônevin är gjort på endast en druva, det kan ha upp till 18 olika druvor, som i châteauneuf-du-Pape. Om du har ett lättare vin i grytan kan även ett bourdeauxvin passa, eller en beajoulais nouveau. Något av vinerna ligger i en lite högre prisklass den här gången, men det kan vara trevligt att prova ett sådant vin till maten, och en flaska räcker till många. Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak.