Mer smak 1
n d Tips & trix FRÅGA OM HÅLLBARHET Upptinad flmj
ölk är perfekt när du bakar flmjölkslimpa. Recept coop.se. VITKÅL Den är prisvärd, den är krispigt god och den är fberrik och full av vitaminer. Och, som med mycket som är nyttigt för din kropp, är den också bra för vår jord, hållbarhetsmässigt. VITKÅLSSALLAD MED MOROT k 800 g vitkål k 400 g morot k 1 paprika DRESSING k 1 ½ dl vitvinsvinäger k 1 dl olja (hälften oliv-, hälften raps-) k 2 msk strösocker 2 tsk salt k 1 tsk nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Strimla vitkål, morot och paprika fint och lägg i en bunke. Lägg alla ingredienserna till dressingen i en kastrull och låt koka upp. Häll dressingen över grönsakerna och blanda. Smaka av med mer salt, sötma eller syra. Kan hålla nära 2 veckor i kylskåp. ASIATISK DRESSING Vill du variera veckosalladen, prova denna dressing inspirerad av Jennie Walldéns asiatiska universalsallad. Den passar till ca 250 g strimlad vitkål och 250 g strimlad morot. ASIATISK DRESSING k ½ dl majonnäs k 2 msk japansk soja 1 msk sesamolja 2 msk risvinäger k 1–2 tsk strösocker Lär dig att filea en apelsin GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop dressingen. Vänd ihop med den tunt strimlade vitkålen och moroten. Strö gärna över lite rostade sesamfrön vid servering. husmorstips för moderna kök Mejla din fråga om hållbarhet till Mattis på info@coop.se. ”Du kan frysa in både fil och yoghurt” Hej Mattis! Min mormor frös alltid in grädde och mjölk som närmade sig bäst före-datum. Jag älskar tanken på att minimera svinnet. Kan man även frysa in andra mejeriprodukter? Vänliga hälsningar, Anna i Nacka Hej Anna! Mjölk, grädde, crème fraiche och liknande ändras i konsistens när du fryser in det, men funkar alldeles utmärkt att använda i pannkaks- eller våffelsmet, grytor med redning eller lasagne. Även fil och yoghurt går att frysa och kan till exempel användas för att baka bröd på. Eftersom du skriver att du älskar 1 Skär bort apelsinens ändar. 2 mer smak nr 1 2023 Ställ apelsinen stadigt på en skärbräda och skär bort skalet. 3 Skär ut varje klyfta för sig mellan fruktväggarna. att minska matsvinnet vill jag passa på att skicka med dig några av mina favorittips. Det många av oss slänger mest är bröd, kokt pasta och grönsaker. Ett tips är att frysa in halva brödet i skivor och ta ut och rosta efter behov. När du ska koka pasta, följ anvisningen på förpackningen. Många chansar och då kan det bli fel. Ta en dag i veckan då du plockar ut de grönsaker som blivit lite skrynkliga. Samla ihop och rosta på en plåt i ugnen. Gott till allt! Vänliga hälsningar, Mattis Mattis Bergquist, Hållbarhetschef Coop. 5 CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: EVA HILDÉN D in v ä n n i ö