Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 d BJUD PÅ FILÉmed smak från skogen F
läskfilé är ett säkert kort när man ska bjuda på något riktigt gott och ändå inte vill ruinera sig. Den krämiga gratängen med jordärtskocka och parmesan är en klassiker som är moderniserad med färdig ostsås. Superenkelt att göra, men känns ändå lyxigt. RECEPT PETRA PETTERSSON DUKNING ANNA GIDGÅRD FOTO JOEL WÅREUS BALSAMICOFILÉ MED TRYFFELKANTARELLER Underbara smakkombinationer… Fläskfilén blir sötsyrlig av balsamicoskyn, tryffelolja ger kantarellerna ett extra lyft och äpple ger en fräsch smakbrytning. FÖR 4 PERSONER ca 600 g fläskfilé 2 vitlöksklyftor 1 dl balsamvinäger 3 msk flytande honung smör eller olja att steka i salt, flingsalt, svartpeppar TRYFFELKANTARELLER 200 g rimmat sidfläsk 1 syrligt äpple 200 g rensade kantareller 2–3 tsk tryffelolja 1 påse rucola (ca 70 g) GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter. 2.Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20–25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C. 3.Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola. 4.Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med gratängen. FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: stek i mjölkfritt margarin eller olja. KRÄMIG POTATISGRATÄNG MED JORDÄRTSKOCKA OCH PARMESAN Färdig ostsås är perfekt när man ska göra gratäng. Det blir så krämigt. Parmesan och spenat gör det till en riktig festgratäng. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 175°C. Skala 800 g potatis och 200 g jordärtskocka och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva 5 schalottenlökar. Fräs lök och 1/2 påse bladspenat (ca 40 g) lätt i panna med lite smör. Varva detta med rotsakerna i en smord form och krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. Häll över 2 1/2 dl färdig ostsås (tex Kelda) och strö över 1 dl riven parmesan. Tillaga i ugn ca 50 minuter tills rotsakerna är mjuka. FÖR ALLA? Glutenfri. Gör mjölkfri: uteslut ostsåsen och använd i stället mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Byt parmesanosten mot mjölkfritt ostalternativ. Stek i mjölkfritt margarin eller olja. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. BUFFÉ 9 • 2007 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40