Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Annascurry Av Anna Gidgård Foto Joel
Wåreus • Skriv till Annas curry, Buffé, Box 6630, 11384 Stockholm, eller mejla till anna.gidgard@formapg.se Whisky sour med lime Låt dig inte dras med i det galna hösttempot. Tagga ner och umgås spontant, runt riktigt enkel och god mat. Vad bjuder du på om du får oväntat besök? Skicka gärna in ditt bästa recept. Om det blir publicerat får du en fin bok som tack. Munsbitar Skär lax i kuber. Doppa en sida lätt i krossad svartpeppar. Stek i smör i panna och servera som munsbit med soja att doppa i. Rör ner lite honung eller sweet chilisås i sojan. Kära vännen Jonas Vem som fick idén är ovisst, men någon gång i början av 1950-talet, i lilla Forsheda i Småland, fick Oscar Lundin och svärsonen Sune Sjögren syn på en potatisskalare med rörligt blad. De drev en liten verktygsfirma och bestämde sig för att börja serietillverka en sådan. Idag, 53 år senare, har 50 miljoner exemplar tillverkats. Jonas (med namn efter Alströmer) har blivit en klassiker, som vinner test efter test. Jag är inte så förtjust i whisky – ändå är det här den godaste drink jag vet. Den ska vara riktigt syrlig tycker jag, men det bestämmer man själv. Börja med att göra en sockerlag, alltså koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker. Koka en kort stund och låt svalna. Häll ner några isbitar i en shaker. Tillsätt 4 cl whisky, helst bourbon, juicen från 1 lime och ca 4 cl sockerlag. Skaka ordentligt och häll upp i whiskyglas, med några isbitar. »ORDBOKEN« Pumpernickel Mycket mörkt, syrligt matbröd av råg med hård konsistens, av tyskt ursprung. Skålla Doppa i hett vatten någon minut och dra därefter av skalet. Man kan göra det med frukt, tomater och mandel exempelvis. »Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus« Elise Ottesen-Jensen FESTLAXMEDDIJONSENAP Superenkelt men så gott att det fungerar som festrätt. Skär en laxsida i portionsbitar, ca 150 g per person. Bre ett rejält lager dijonsenap runtom bitarna, salta och peppra. Vänd dem i ströbröd. Tillaga i ugn, 150°C i 15–20 minuter. Servera med en fräsch grönsallad med äppelbitar och balsamicodressing. Vivekas viltsås En lyxig, men snabb, sås som passar vid lite festligare tillfällen. Välj gärna matlagningsgrädde med lägre fettprocent, eller byt ut lite av grädden mot standardmjölk. »Koka ihop 1 dl viltfond, 5 dl grädde, 2 msk riven mesost, 1 msk soja och 2 msk vinbärsgelé. Man kan även tillsätta krossade enbär för ännu mer viltsmak. Gott till kött av alla slag, med klyftpotatis och sallad.« Viveka i Viken BUFFÉ 9 • 2007 15 Rotfrukter i ugn är en klassiker på hösten. Våga variera potatis och morot med pumpa och sötpotatis. Pumpan blir fantastiskt god om man skär den i lite större kuber och låter den naturliga sötman bli en kontrast till potatisen. KLASSISK CROSTINI Ett säkert kort i spontana festsammanhang. Fördela crostini på ett stort fat. Gnid varje bröd lätt med en halverad vitlöksklyfta. Fördela bitar av mozzarella och marinerad soltorkad tomat på bröden. Garnera med basilika. Droppa ev över lite fin olivolja. Strö över flingsalt och lite peppar.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40