Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Skön matdag… hemma hosFredrik Buffé h
ar tillbringat en skön matdag hemma med Fredrik Eriksson. En lugn morgon följdes av lättsamma förberedelser i köket, en vän på besök, familjesnack och som avslutning lite mingel och mat med några jobbarkompisar. Här bjuder Fredrik på sådan mat han själv gillar; enkelt och okonstlat. TEXT ANNA GIDGÅRD RECEPT FREDRIK ERIKSSON FOTO PEPE NILSSON Fredrik Erikssons kök ser ut som ett helt vanligt villakök. Kanske ovanligt välplanerat, och väldigt trivsamt, men inget överdåd. –Det ska vara så olikt ett restaurangkök som möjligt, säger Fredrik. Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest kända kockar, och det innebär naturligtvis mycket arbete, och tid som tillbringas i restaurangkök. Det gäller att ta tillvara tillfällena att umgås med familj och vänner. Idag har han en hel dag hemma framför sig. Det börjar med en härlig frukost, med inspiration från en weekendresa till Barcelona. Barnen är redan ute på sina egna grejer, så det är bara Fredrik och hans fru Stina som får njuta av en latte med kantarelltoast. 4 BUFFÉ 9 • 2007 Efter det är det lite lagom förberedelser i köket. En bröddeg på jäsning, kycklingen som kokar på spisen. Räkfonden till soppan är kokt sedan tidigare, så soppan går blixtsnabbt att göra. Stina tycker mycket om blommor, så hon brukar se till att det ınns fiera mindre eller större blomsterarrangemang utifrån säsongen i hemmet. Men däremot ingen restaurangdukning. –Det får inte bli för stelt. Jag brukar ställa fram allt på bordet, så får folk ta för sig. Tallriksupplägg ger en stelare känsla. Dessutom vill jag att det ska kännas att det här är hemma hos vår familj, det är ingen restaurang, säger Fredrik. Det knackar på dörren och in kommer vännen Jens med en stor låda grönsaker. Han är grönsaksgrossist och kommer ibland förbi bara för att visa det senaste som kommit upp i de svenska odlingsbäddarna. Underbar sparris på försommaren, de svenska äpplena tidig höst. De känner på råvarorna, doftar och njuter. Någon timme senare kommer Sophie, Jakob och Hanna, som arbetar med Fredrik på Långbro värdshus, för en bit mat. Jakob gör drinkar till alla. Simon och Isabel får varsin härlig jordgubbsdrink. Fredrik dukar upp buƒén, där detaljer som goda lokalproducerade ostar till nybakt bröd och hemgjorda tryflar gör att även det enkla känns lyxigt. Gästernas bidrag ställs också fram, så nu är buƒén komplett. Dags för en skön avslutning på en härlig dag.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40