Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 buffé Tel: 08-7282300 Adress: Box 66
30, 11384 Stockholm E-post: red.buffe@formapg.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@formapg.se Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Redaktör: Anna Gidgård anna.gidgard@formapg.se Grafisk form: Emma Skoglund Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Vintips: Jan Samuelson (nyheter presenteras på www.ICA.se/buffe) Red.assistent: Richard Hante richard.hante@formapg.se Korrektur: Peje Hasselqvist Film på www.ICA.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Stefan Malmén Redaktionsråd: Kalle Fahlin, Calle Görman, Anna Hedström, Eva Junevad, Christina Karlsson, Styrbjörn Jägtoft ICA Kort: 033-474790 Övriga frågor: 020-833333 (vardagar 9–16) Prenumeration: 021-194602 Pris: 275 kr/helår Produktion: Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Grafit Tryck: Roto Smeets 341 366 Tips & tricks med maräng Marängtårtor har blivit högsta mode. De är ofta lättlagade, relativt magra och mycket goda. Men om man inte köper färdiga marängbottnar kan det vara på sin plats med lite tips & tricks. Maräng är vispade äggvitor och socker som tillagas (torkas) under lång tid vid låg temperatur. Det finns några grundtyper av maräng: vanlig maräng, italiensk maräng och kokt maräng. Den vanligaste, ibland kallat schweizisk maräng, görs på mycket hårt »slagna« äggvitor och socker. När äggvitan blivit så styv att toppar bildas då vispen lyfts upp vänds ytterligare socker och ev smaksättare ner. Sedan spritsas eller breds den ut på en ugnsplåt; gärna på smort bakplåtspapper. Därför får du Buffé Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för cirka 1000 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. ENERGI/person På www.ICA.se kan du se Bufféreceptens protein-, fett- och kolhydratinnehåll. Italiensk maräng görs genom att man vispar ner kokt sockerlag i de hårt »slagna« äggvitorna. Resultatet blir en maräng som är blank och tät i konsistensen, mindre spröd och luftigare än vanlig maräng. Italiensk maräng har längre hållbarhet och behåller volymen bättre när den blandas med andra ingedienser. Kokt maräng är ännu styvare. Den görs genom att man kraftigt vispar äggvita och socker över vattenbad – elvisp behövs. Kokt maräng kan blandas med vispad grädde och användas till exempelvis luftiga glassbomber. Recept på denna marängtårta hittar du på sidan 19. Tips för att lyckas med maräng: Var noga med att ingen äggula kommer med när äggen delas. Vispa äggvitan i en väl rengjord bunke – den ska vara helt ren och fettfri. Välj inte pinfärska ägg. Några droppar ättiksprit gör äggvitan styvare då den vispas med sockret. Marängen blir då fastare. Ett kockknep för att veta att vitan är tillräckligt styv är att vända vispbunken upp och ner – utan att vitan åker ut. För att få en maräng som är helt torr, låt den stå kvar i avstängd ugn i ca 60 minuter. För att få en maräng som är lite segare inuti kan ugnstiden förkortas eller temperaturen sänkas. Röd maräng kan man göra genom att tillsätta 1 msk röd outspädd saft då sockret vänds ner i vanlig maräng, eller att tillsätta det i den färdigblandade italienska marängen. Lakritsmaräng kan man göra genom att tillsätta 2–3 msk krossad turkisk peppar (godis) samt 1/2–1 tsk färskpressad citronjuice då sockret vänds ner i vanlig maräng, eller att tillsätta det i den färdigblandade italienska marängen. Nästa nummer kommer 16–18 oktober Smaker från Mellanöstern Varma, mustiga kryddor, syrligt och fräscht… Vi bjuds spännande smaker från såväl Istanbul som Dubai. Vad sägs om gösrulle med lax i apelsinmarinad, lammfärsbullar med kardemumma, mango- och apelsinsallad, falafel med kummingurka… Lördagsgott Fest i Istanbul Inflyttningsfest BUFFÉ 9 • 2007 39
Buffé Sida 40