Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 HONUNGS- & SESAMROSTAD KYCKLING Honu
ngen sätter en utsökt sötma på kycklingen. Ett tips är att knyta ett snöre runt nedre delen av kycklingbenet, för att undvika kladdiga fingrar på gästerna. FÖR 10 KLUBBOR 10 kycklingben (sk drumsticks) 2 msk sesamfrön olja till plåten MARINAD ca 6 cm färsk ingefära (60 g) 4 vitlöksklyftor 1 msk sesamolja 4 msk färskpressad limejuice (2 lime) 4 msk ljus soja (gärna thai-) 1 1/2 dl kokosmjölk 2 msk flytande honung 1 tsk hackad röd chilifrukt GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med marinaden: Riv ingefäran och pressa vitlöken. Rör ihop med de andra ingredienserna i en djup bunke. 2.Putsa rent den nedre delen på kycklingbenen. Lägg dem i marinaden och låt dra i ca 30 minuter. 3.Sätt ugnen på 200°C. Lägg kycklingbenen på en oljad plåt. Strö över sesamfröna. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Kycklingbenen kan serveras såväl varma som kalla. FEST – om svar anhålles är titeln på Micael Bindefelds högst personliga bok om att arrangera fest. Det bjuds på massor av tips och råd om allt från inbjudningskort och dukningar till läcker festmat med recept. Här bjuds vi på ett urval av dessa. SAFFRANSRÄKOR PÅ KRONÄRTSKOCKOR Enkel plockmat med annorlunda smak. Saffran gör att räkorna får en läcker gyllengul färg, och myntan tillför en frisk och kryddig smak. FÖR 24 SPETT 24 stora räkor 2 vitlöksklyftor 1 chilifrukt (tex spansk peppar) 1/2 g saffran (1 påse) 4 kronärtskocksbottnar på burk 1/2 dl finstrimlad mynta 1 msk olivolja + 2 msk till stekning 1/2–1 tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1.Hacka vitlöken och chilifrukten. Skala (behåll ev yttersta stjärtskalet) och fräs räkorna i olivolja tillsammans med vitlök, chili och saffran i ca 30 sekunder. 2.Skär varje kronärtskocksbotten i 6 bitar. Blanda med mynta, olivolja och salt. Lägg ut räkorna på bottnarna och trä på spett eller tandpetare. GRÖNÄRTSPLÄTTAR MED FETAOST Tufft gröna plättar i annorlunda kostym, med syrligt god fetaost. FÖR 20 PLÄTTAR FETAOSTEN 200 g fetaost 1 msk olivolja 1 chilifrukt (tex spansk peppar) timjankvistar till garnering olivolja till fritering GRÖNÄRTSPLÄTTAR 1 ägg 1 dl mjölk 1 dl vetemjöl 2 tsk färsk hackad timjan 1 tsk salt 1/2 tsk grovmalen svartpeppar 1/2 dl finhackat citronskal (1 citron) 1 vitlöksklyfta 250 g små gröna ärter (tinade) 1 msk rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1.Tärna fetaosten. Skär chilin tvärs över i fina strimlor. Blanda ost, olja och chili. Ställ åt sidan. 2.Hetta upp olivoljan och fritera timjankvistarna. Var försiktig så att det inte skvätter het olja när du lägger ner dem. Fritera 2–3 kvistar i taget i 15–20 sekunder. Lägg på papper. 3.Blanda ägg, mjölk, mjöl, kryddor, citron och skalad vitlök i en matberedare. Kör i ca 20 sekunder. Tillsätt hälften av ärterna, mixa i ytterligare 20 sekunder. Mixa i de resterande ärterna. 4.Klicka ut plättar och stek på medelvärme i olja. 5.Fördela den marinerade fetaosten på plättarna och dekorera med friterad timjan. FAKTA ROSENVATTEN Rosenvatten är ett destillat av rosenblad och vatten och är speciellt populärt i Mellanöstern. Går att få tag på i större mataffärer och passar fint till en mängd olika efterrätter och drycker. Elva personliga frågor Känner du igen alla dina gäster? –Privat ja! De flesta men inte alla när det gäller jobb. Hur gör du för att komma ihåg alla namn? –Jag upprepar namnen när vi presenterar oss. Och har du något knep för att komma ihåg ansikten? –Jag försöker sätta in dem i ett sammanhang, hitta en koppling med en specifik händelse. Händer det att du missar någon gäst? –Säkert flera gånger i månaden. Vad gör du när »polletten« inte trillar ner? –Försöker med ledande frågor, typ: när var det vi sågs senast? Men ibland är det lika bra att vara ärlig. Vad är den vanligaste mingelrätten? –Kycklingspett! Vad tycker du om dem? –Jag är något så fruktansvärt trött på dem… Det är vår tids rostbiff och potatissallad. Vad föredrar du att äta? –Lagade munsbitar, hors d’œuvre, gillar jag. Det kan bli lite som en meny med kalla och varma smårätter samt något sött på slutet. 18 BUFFÉ 9 • 2007
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40