Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 testlagarna SEPTEMBER Lagar asiatisk
t & husmanskost TONJE TESTAR NYA SMAKER mesta, förutom steak and kidney pie… TEXT KRIS JOHNSON FOTO JOEL WÅREUS BENGTSSON TESTLAGARE NR 6 TONJE ÅLDER: 40 FAMILJ: Jonas, 41, Ragna, 10, Sigrid, 8 och Olle, 2 BOR: Utanför Lönsboda i nordöstra Skåne YRKE: Kokerska på äldreboende FRITID: Husrenovering, barnen spelar fotboll MITT I DE DJUPA Göingeskogarna i nordöstra Skåne bor Tonje Bengtsson och hennes familj. Sambon Jonas driver ett sågverk, och högar med timmerstockar tornar upp sig vid sidan om den smala vägen. Det lilla huset som de köpte av en gammal farbror håller på att genomgå en stor förvandling och ska både växa och fräschas upp innan allt är klart. Jonas gör det mesta själv, men det vackra köket är ritat av en lokal snickare. – Vi är en matglad familj och gillar det mesta, jag är lite rädd att det ska bli för höga poäng på rätterna vi provlagar, säger Tonje. Familjen äter mycket husmanskost men provar gärna nya saker och snappar upp ny inspiration i olika tidningar. – Vi kombinerar det traditionella med asiatiskt, jag har rest mycket i Asien och lärt mig laga mat där. – På mitt jobb på ett äldreboende lagar jag mest husmanskost, att koka bruna bönor och ärtsoppa sitter i ryggmärgen. Men det är inte det lättaste att laga husmanskost till 120 personer. Tonje berättar att hon lärt sig väldigt mycket på jobbet. De använder sällan halvfabrikat och har väldigt fria händer med vad de ska laga. Det är Tonje som lagar maten även hemma, Jonas steker ägg någon gång ibland och Ragna som är 10 år 22 brukar göra sallad och dressing och koka ris. – Vi gör inte någon planering för maten, men jag brukar veta på ett ungefär vad det ska bli dagen innan. Vi har försökt göra veckoplanering och ha matråd, men det håller bara i en vecka. – Hela familjen tycker om samma mat, men Ragna gillar asiatiskt mer och Sigrid vill helst ha köttbullar med potatis och brunsås. Olle äter i princip allt och han är galen i frukt. – Vi är allihop intresserade av att prova nya saker, och mat är ett stort samtalsämne i familjen. Jag lagar det mesta från grunden och ser till att det alltid finns med grönsaker. Alla är vana vid det, och om vi är ute och åker skriker ungarna att de vill ha riktig mat, inte McDonald’s! Tonje Bengtsson, som rest mycket i Asien, gillar att experimentera med nya kryddor, men på jobbet lagar hon husmanskost. Hon har en matglad familj som gillar det »Jag är rädd att vi ska ge för höga poäng på rätterna!« Tonje och Jonas med barnen Olle, Sigrid och Ragna hemma i soffan. BUFFÉ 9 • 2007
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40