Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 17 22 4 »Vart tog alla rolig
a höstfester vägen?« INGEN SOM VET, INGEN SOM VET… Jo förresten, jag tror jag vet! De försvann när de magiska premiärdatumen spolades. Efter semestern brukade höstfesterna rivstarta med saltstänkt sörplande och kulörta lyktor. För att några veckor senare bjuda på pysandet från burkarna med de primörjästa strömmingarna. Och sedan gällde det att bjuda igen, och igen… Höstfesterna verkade aldrig ta slut. I somras njöt vi av kräftor som förrätt till grillen. Några färgglada hattar hade vi inte. Inte heller den svarta sensommarnatten. Surströmmingen kunde också njutas i förtid. Och det var inte okej. I alla fall enligt SurströmmingsAkademien, som uppmanade till bojkott av butiker som inte tog detta på allvar. Strömmingen behöver tiden till den tredje torsdagen i augusti för att jäsa klart, sa man. Men framför allt var det nog premiärdatumet som var viktigast. Ett annat festdatum som försvunnit. Mickelsmäss den 29 september (senare 24 oktober) var förr hös-tens stora fest. En skördefest som efter julfirandet var årets största fest. Tappra försök har gjorts att återinföra den mickelsfesten – men vad jag kunnat se har det inte blivit så mycket av det. Allhelgonahelgen har också varit en av årets största mathelger – men tappat i betydelse. Vad ska vi göra åt detta? Kanske helt enkelt njuta av att vi fått en skönt kravlös, lång höst med massor av tillfällen till spontant umgänge. Utan att vara låst till vissa datum! Varför inte göra som stjärnkocken Fredrik Eriksson och bjuda över några kompisar på en lång eftermiddag i matens tecken. Eller som vår matskribent Kristina Eriksson ordna med en trappfest med riktigt lättlagad mat för många. Eller följa festproffset Micael Bindefelds råd att vi ska mingla mer hemma – lättsamt och okomplicerat. Oavsett: låt det bli en lång höst med många sköna matumgängen. Tony Wallin, chefredaktör 4 Kräftbuffé hos Fredrik Eriksson Vi var med under en skön matdag där Fredrik bakade och lagade lättsam mat till sina gäster. 9 Förberedd söndagslunch Fredrik Erikssons enkla söndagskyckling, och sensommarens inkokta äpplen som dessert. 11 Med smak från skogen Ett säkert kort: Balsamicofilé med tryffelkantareller som serveras med en krämig gratäng. Mmm… 12 Kyckling i form till många Allt går att förbereda till denna enkla middag för grannarna. 15 Annas curry Enkla tips för spontant umgänge. 17 Tips för lyckat mingel Mingla mer hemma, säger Micael Bindefeld och bjuder till fest. 20 Extra lättlagat på Lördagsgott Berit Paulsson bjuder på cashewkyckling och krämig chokladdessert. 22 Testlagare: Tonje Bengtsson Tonje, vår sista testlagare för året, har provat lövbiffsrulader, biff à la Lindström och tagliatelle med dill och räkor. 28 Fisk och skaldjur Nu är tid att njuta av fisk och skaldjur. Här får du tio superbra tips. RECEPTREGISTER Alaska pollock med zucchini 29 Balsamicofilé med tryffelkantareller 11 Biff à la Lindström 25 Bläckfisk med sesam 29 Bärdröm 6 Cashewkyckling med vinbräserade grönsaker 20 Chokladformar med hallon 20 Dillkokt kyckling med rotfrukter 9 Grönärtsplättar med feta 18 Halstrad pilgrimsmussla med gremolata 28 Hannas getosttarte med rostade frön 6 Honungs- och sesamrostad kyckling 18 Inkokta äpplen med bär 9 Kanderade rosor 19 Kantarellmacka med pocherat ägg 5 Klassisk crostini 15 Krabba med äpple och avokado 28 Kryddosttoast med kräftstjärtar 7 Kräftor med citrussmak i filodeg 7 Kräftsoppa 7 Krämig gratäng med jordärtskocka och parmesan 11 Kycklingfilé med persiljetäcke 13 Lax med dijonsenap 15 Mangosalsa med räkor och gurka 29 Marängtårta med rosenyoghurt 19 Ostgratinerad greenshellmussla 28 Pastramigös 28 Saffransräkor på kronärtskockor 18 Sallad med apelsin, tomat och oliver 13 Sej med chipotleglaze 29 Senaps- och dragonmarinerad abborre 28 Strawberry Isabel 6 Svampfyllda lövbiffsrulader 24 Sveciabröd med aprikoser 5 Ugnsbakad gädda med matjessill och dill 28 Vindoftande tagliatelle med räkor och dill 27 Vivekas viltsås 15 Whisky sour med lime 15 Yoghurt- och marängtårta 13 BUFFÉ 9 • 2007 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40