Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 lördagsgott SEPTEMBER ALLT I TVÅFORM
AR extra lättlagat Höstens smaker och dofter samlade i två ugnsformar. Rostade cashewnötter är perfekta till kycklingen, och de vinbräserade grönsakerna som tillagas samtidigt i ugnen ger rätten en bra skjuts. De krämiga chokladformarna gör gästerna extra lyckliga. AV BERIT PAULSSON DRYCKESTIPS JAN SAMUELSON FOTO LARS PAULSSON CASHEWKYCKLING MED VINBRÄSERADE GRÖNSAKER Kokboksförfattaren och receptkreatören Berit Paulsson är Buffé trogen sedan starten, uppskattad för såväl sina enkla och goda vardagsrätter, som härliga festmenyer och bufféer. ENERGI/person Cashewkyckling med vinbräserade grönsaker 2440 kJ/580 kcal Protein 55 g Fett 20 g Kolhydrater 43 g Chokladformar med hallon 1720 kJ/410 kcal Protein 6 g Fett 26 g Kolhydrater 38 g Två formar i ugnen och hela middagen klar samtidigt. FÖR 4–6 PERSONER 900 g kycklinglårfilé 2 tsk rosmarin smör 1 dl riven, lagrad ost 1 dl rostade cashewnötter (se tips) salt, svartpeppar GRÖNSAKER 600 g små färskpotatisar 4 små gula lökar 1 gul paprika 2–3 vitlöksklyftor 250 g körsbärstomater på kvist 1 dl vitt vin 1 msk honung 1 tsk rosmarin GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklingen med 1 1/2 tsk salt, 1/2 tsk peppar och rosmarin. 2.Bryn kycklingen i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg i en ugnssäker form. 3.Borsta potatisen. Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär potatis, lök och paprika i grova bitar. 4.Lägg det i en annan smord ugnssäker form. Blanda vin, honung, rosmarin, 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar och häll över grönsakerna. 5.Ställ båda formarna i mitten av ugnen och stek kycklingen i 10 minuter och grönsakerna i 20 minuter. 6.Ta ut formarna. Lägg tomaterna bland grönsakerna. Strö ost och grovhackade nötter över kycklingen. Stek båda i ytterligare 15 minuter. Servera med en stor grönsallad med syrlig dressing. FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ eller uteslut den. CHOKLADFORMAR MED HALLON En underbar njutning för chokladälskare. Grädda inte för länge. De ska ha frasiga kanter och vara skönt rinniga i mitten… FÖR 4 PERSONER 75 g smör 100 g mörk choklad 2 ägg 1 dl strösocker 2 dl färska hallon florsocker GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. 3.Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i chokladblandningen. 4.Häll smeten i 4 små ugnssäkra smorda formar. Om de är vida som på bilden räcker ca 7 minuter i mitten av ugnen. Om man tar runda lite högre formar tar det ca 8 minuter. Chokladen ska vara lite lös i mitten. 5.Låt chokladen svalna eller kallna. Strö över hallon och sikta över florsocker. FÖR ALLA? Glutenfri. Innehåller ägg. Gör mjölkfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och använd ren mörk choklad av god kvalitet. TIPS! Det blir jättegott och är mycket enkelt att själv rosta sina nötter och frön. Lägg dem i en torr, het stekpanna, utan tillsats av matfett. Passa noga och rör om med en stekspade hela tiden under rostningen, så att de inte bränns. I stället för cashewnötterna i receptet kan man använda solrosfrön eller pinjenötter. 20 BUFFÉ 9 • 2007
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40