Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Kräftor på tre sätt KRÄFTOR MED CITRU
SSMAK I FILODEG »Ett annorlunda sätt att servera kräftor, dill och ost på. Vill du imponera kan det här vara en trevlig förrätt till kräftskivan. Filodeg är en grekisk uppfinning som du hittar i frysdisken. Var lite varsam med degarken och tänk på att jobba på en torr bänk.« FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 burk kräftstjärtar i lake (170 g) eller skalade kräftor från soppkoket 1/2 kruka dill 1/2 citron 100 g riven västerbottensost 1 tinat paket filodeg (270 g, 500x240 mm) 1 dl olja (tex solrosolja) 1 äggula till pensling 100 g blandade salladsblad GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Låt kräftstjärtarna rinna av i ett durkslag. 2.Finhacka dillen, använd endast dillvippor. Tvätta och riv skalet av citronen. Blanda kräftstjärtar, dill, ost och citronskal i en skål. 3.Arbeta med ett ark filodeg i taget. Pensla med oljan på båda sidor. Fördela kräftröra på varje ark. Pensla arkens kanter med vispad äggula. Rulla 2–3 varv, vik kanterna över fyllningen och rulla ihop till rullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Halvera rullarna. 4.Fördela salladen på tallrikar och lägg på filodegsrullarna. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör mjölkfri: byt osten mot mjölkfritt ostalternativ. KRYDDOSTTOAST 2 stora skivor formbröd ev smör 1 burk kräftstjärtar i lake (170 g) eller skalade kräftor från soppkoket 1 1/2 dl riven vällagrad kryddost (ca 50 g) 1/2 dl crème fraiche 2 msk hackad dill salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär brödet i 8 fyrkanter. Stek dem i 1 msk smör eller rosta dem. 2.Vänd ihop kräftstjärtar, ost, crème fraiche och dill. Salta och peppra. 3.Fördela på bröden och garnera med dill. Servera gärna med blandad sallad. FÖR ALLA? Äggfri, under förutsättning att man väljer bröd utan ägg. Gör glutenfri: välj specialbröd som passar vid celiaki. Gör mjölkfri: välj mjölkfritt bröd. Ersätt smör med mjölkfritt margarin. Uteslut osten och använd i stället tofu eller mjölkfritt ostalternativ som t ex smaksätts med lite kummin och fänkål. Använd mjölkfri crème fraiche, Sour supreme. MED KRÄFTSTJÄRTAR 8 STYCKEN KRÄFTSOPPA »I september äter jag gärna kräftor i olika skepnader. Här har jag valt att servera dem i form av en lyxig soppa.« 8 SMÅ SKÅLAR 1 paket frysta kräftor (1 kg, 26–30 kräftor, + 2 dl spad från kräftorna) 500 g räkor med skal 5 schalottenlökar 2 palsternackor 1 msk smör 1/2 dl konc hummerfond + 7 dl vatten 3 krondillsstjälkar 2 1/2 dl mellangrädde 1 dl crème fraiche 1/2–1 krm kajennpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Tina och skala kräftorna och räkorna. Skala och hacka löken. Skala och fintärna palsternackorna. 2.Krossa kräftskalen grovt med t ex en träslev i en kastrull. Fräs kräftskal, räkskal, palsternacka och lök i 10 minuter i smöret i en stor gryta. 3.Tillsätt fond, vatten, kräftspadet och dillstjälkarna. Koka upp och sjud i 15 minuter. 4.Sila bort skalen. Häll tillbaka spadet i grytan. Tillsätt grädde och crème fraiche, koka upp och sjud 10–15 minuter. Smaka av med kajennpeppar. Lägg de skalade kräftorna och räkorna i soppan eller använd dem till toastreceptet. FÖR ALLA? Glutenfri. Äggfri, men se kommentar till Fredriks räkfond. Gör mjölkfri: byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Beneviva, Oatly Imat eller Go Green. Använd mjölkfri crème fraiche, Sour supreme, och byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. TIPS! Komplettera med så mycket kräftor du vill. BUFFÉ 9 • 2007 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40