Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 förbereddbjudmat SALLAD MED APELSIN,
FÖR 8–10 PERSONER 2 askar rucola (à 70 g) 2 askar körsbärstomater (à 250 g) 3 apelsiner 1 liten purjolök 2 dl svarta oliver 2 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj rucola och tomater. Dela ev tomaterna. 2.Skär apelsinen i hinnfria klyftor. 3.Ansa och skölj purjolöken. Skär den i fina ringar. 4.Lägg grönsakerna på 1 eller 2 uppläggningsfat. Lägg på oliver. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över flingsalt. YOGHURT- OCH MARÄNGTÅRTA TOMAT OCH OLIVER En fräsch och färgstark sallad, som dessutom blir en härlig vitaminkick så här i bästa citrustider. Luftig maräng som smälter i munnen. Hallonen får gärna vara lite frysta, det ger en fräsch känsla åt rätten. FÖR 8–10 PERSONER 6 äggvitor 2 dl strösocker 2 dl kokosflingor KYCKLINGFILÉ MED PERSILJETÄCKE Perfekt mat när man ska laga till många; den är lätt att förbereda, smakar härligt och går hem hos både vuxna och barn. Servera franskt ris eller pressad potatis till. Receptet går bra att halvera för ett mindre sällskap. FÖR 8–10 PERSONER 1 1/2 kg kycklingbröstfilé 300 g rökt skinka (bit) 200 g stark ost (tex västerbotten) 4 dl finhackad persilja 10 dl lättcrème fraiche salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg dem i en smord ugnssäker form. 3.Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Blanda skinka, ost, lättcrème fraiche, persilja, 1 1/2 tsk salt och 1 1/2 tsk peppar i en bunke. Bre röran ovanpå kycklingen. 4.Tillaga kycklingen i mitten av ugnen, i ca 25 minuter, tills köttsaften är klar. Servera med potatis eller franskt ris. Tips! Förvara ev kycklingen i kylskåp till nästa dag och värm i 100°C ca 30 minuter. Helena Ohlsson Hornborg med Ebba i famnen. FRANSKT RIS Koka 9 dl avorioris i 1,8 liter vatten tillsammans med 6 lagerblad, 1 msk torkad timjan eller rosmarin samt 2 tsk salt på svag värme under lock i 20–25 minuter. margarin och kokos till formen 200 g vit choklad 1 1/2 dl turkisk yoghurt 1 paket halvtinade hallon (250 g) + kolasås och silverkulor till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 125°C. 2.Vispa äggvitorna med en elvisp. Tillsätt sockret i omgångar allteftersom marängen tjocknar. Marängsmeten är färdig när det går att göra styva toppar som behåller formen. 3.Rör försiktigt ner kokosflingorna i marängsmeten. 4.Smörj och bröa en springform (24 cm i diameter) med kokosflingor. Bre ut marängsmeten. Grädda marängbottnen i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt bottnen stå kvar i ytterligare 1 timme. Hit går att förbereda dagen före. 5.Smält chokladen över vattenbad eller i en djup tallrik i mikron på full effekt (max 800 W) i ca 1 minut. Tillsätt yoghurt matskedsvis. Rör om. 6.Lägg marängbottnen på ett tårtfat. Bre på choklad- och yoghurtfyllningen. Strö på hallon och silverkulor och ringla över kolasås. Tips! Det kan vara svårt att få loss marängbottnen från plattan i springformen. Låt den i så fall vara kvar. FÖR ALLA? Pernilla Stensjö bjuder runt maten. Kycklingfilé med persiljetäcke. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ. Byt crème fraiche till mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Franskt ris. Gluten-, mjölk- och äggfri. Sallad med apelsin, tomat och oliver. Gluten-, mjölk- och äggfri. Smarrig yoghurt- och marängtårta. Glutenfri. Innehåller mjölk och ägg. Peter Ohlsson. BUFFÉ 9 • 2007 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40