Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Testlagat i september Denna månad ha
r testlagarna njutit av klassiska rätter, med modern tillagning. Räkpasta som doftar av vitt vin och parmesan, biffar som blir smakrika av kapris och dijonsenap och underbara rulader med mustig sås. En härlig matlagningsmånad! RECEPT SARA BEGNER DUKNING ANNA GIDGÅRD FOTO JOEL WÅREUS Viktor, Tonje och Åsa. SÅ HÄR TYCKER VI OM: Svampfyllda lövbiffsrulader med mos VIKTOR GYLLBÄCK Enkelt och jättegott! Men det tar lite lång tid att göra, över 1 timme. Enbären var svåra att hitta och jag bytte till matlagningsgrädde, vilket fungerade bra. Testade också olika sorters mos till. Det finns många smaksättninigar att prova: vitlök, honungsdijon, gräslök... BETYG: 4,2 TONJE BENGTSSON SVAMPFYLLDA LÖVBIFFSRULADER MED MOS Är både väldigt gott och lite lyxigt. Kanske något för fredagskvällen. FÖR 4 PERSONER 600 g lövbiff 1 lök 300 g svamp, gärna kantareller 1 knippe persilja TILL SÅSEN 4 dl vatten 1 dl grädde 4 msk Maizena redning 1 dl rött vin (gärna matlagnings-) 1 1/2 msk vilt- och kantarellfond 10 krossade enbär 1 tsk soja salt och peppar smör att steka i GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka löken. Fräs den med svampen tills vätskan är borta. 2.Hacka persiljan. Tillsätt den och smaka av med salt och peppar. 3.Lägg ut lövbiffskivorna och fördela svampen på dem. Rulla ihop till rulader. Fäst med tandpetare. 4.Vispa ihop ingredienserna till såsen. 5.Stek ruladerna i 1–2 msk smör i en panna med lite högre kanter. Häll över såsen när ruladerna fått fin färg, sänk värmen och låt ruladerna puttra under lock i ca 40 minuter. Servera ruladerna med mos och kokta grönsaker. FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Beneviva, Oatly Imat eller Go Green. Ersätt Maizena redning med ren majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite vatten. Stek i och gör mos med mjölkfritt margarin i stället för smör. Byt mjölken mot Solhavre eller annat mjölkfritt alternativ. En rätt som ser jättegod ut men som vi i familjen tvistat om. Några tyckte köttet blev torrt, och enbären gav såsen en lite konstig smak. Mycket enkelt att laga, men rätten behövde närmare 1 timme med kok- och mostid. Andra tillagningen gjorde vi en köttgryta i stället, med ris till, mer sås och mindre enbär. BETYG: 3,6 ÅSA KARLSSON Lätt att laga men tar lite för lång tid en vardag. Pappa/morfar var med en kväll och gjorde moset, det blev så gott att barnen valde bort ruladerna. Sandra, 9 år, läste receptet för oss medan vi lagade, »stek rullbanden i 1–2 maskar smör«. Gissa om vi skrattade! BETYG: 4,2 TIPS! Gör ett mos på 10 kokta potatisar och 2 palsternackor. Späd med buljong eller mjölk och smaka av med salt, peppar och ev lite smör och hackad persilja. 24 BUFFÉ 9 • 2007
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40