Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Mingelfestahemma MARÄNGTÅRTA MED ROS
ENYOGHURT En superläcker tårta där den söta smaken av hallon och maräng tillsammans med syrlig yoghurt blir till en både fräsch och god efterrätt. Välj gärna att servera tårtan i portionsskålar. 1 TÅRTA / FÖR 8–10 PERSONER MARÄNGBOTTEN 3 äggvitor 1 krm vinäger 2 dl socker 25 g rostad, flagad mandel (ca 1/2 dl) CRÈME 1 msk vaniljsocker ev 1 msk rosenvatten (se tipsruta) 5 dl grekisk eller turkisk yoghurt GARNITYR kanderade rosor (se tips bredvid) strimlade myntablad (ev kanderade) 1 dl skalade pistaschnötter (se tips bredvid) 3–4 dl färska hallon eller andra bär och frukter färska rosenblad (obesprutade) GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 100°C. 2.Vispa äggvitorna till ett vitt skum. 3.Tillsätt vinägern och fortsätt vispa tills äggvitan är fast. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills att äggvitan är så hård att skålen går att vända upp och ner utan att den rinner ur. Rör i den rostade mandeln (den får ej vara varm). 4.Förse en plåt med bakplåtspapper och bre ut smeten i en cirkel, ca 25 cm i diameter. Grädda marängbottnen i mitten av ugnen i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå 1 timme. Ta ut, låt svalna. 5.Rör ihop vaniljsocker, florsocker, rosenvatten och yoghurt och bre ut över marängen. Dekorera med kanderade rosor, mynta, pistaschnötter, färska hallon och rosenblad. KANDERADE ROSOR ca 15 rosenblad (1–2 obesprutade rosor) 1 äggvita till pensling 2 msk strösocker GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 60°C. Plocka blad från rosorna. 2.Pensla dem med ett tunt lager äggvita. Doppa lätt i socker på båda sidor och lägg på bakplåtspapper. 3.Rosta i ugn i 1 timme, tills bladen blivit krispiga. Vänd ev efter halva tiden. Tips! Myntabladen kan kanderas på samma sätt. TIPS! Om du inte hittar osaltade pistaschnötter, ta vanliga saltade och skölj dem i varmt vatten. Låt sedan rinna av på hushållspapper. Tänk på att inte pensla på för mycket äggvita på rosenbladen, då blir de missfärgade och svåra att rosta. FÖR ALLA? Honungs- & sesamrostad kyckling. Gluten-, mjölk- och äggfri. Saffransräkor på kronärtskockor. Gluten-, mjölk- och äggfri. Grönärtsplättar med fetaost. Innehåller gluten, mjölk och ägg. Marängtårta med rosenyoghurt. Glutenfri. Innehåller ägg. Gör mjölkfri: använd mjölkfritt yoghurtalternativ. Kanderade rosor. Glutenoch mjölkfri. Innehåller ägg. Favoritdryck? –Jag gillar cranberry juice (tranbärsjuice) och Ramlösa med små bubblor. Jag har varit helnykterist i snart 30 år – helt enkelt för att jag inte tycker att det är gott med alkohol och för att jag inte gillar att tappa kontrollen. Tror faktiskt att det bidragit till att jag blivit framgångsrik. Mingelfestar du hemma? –Ja, det passar mig perfekt. Ibland varken orkar eller villl jag arrangera en sittande middag. Då kan det vara ett sätt att bjuda tillbaka. Men det kan också vara ett bra sätt att träffa nya människor som man är nyfiken på. Jag gillar också när gäster kommer och går. Man tar inte illa upp om någon kommer sent eller går tidigt. Det blir ett friare umgänge. Ditt bästa tips till den som ska ordna mingelfest hemma: –Ta hjälp, till exempel av grannarnas barn/ungdomar. De kan bjuda runt mat, plocka disk och fylla på dryck. Man blir en mycket bättre värd om man deltar och kan vara tillsammans med gästerna i stället för att irra runt i köket. BUFFÉ 9 • 2007 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40