Buffé 1
NYÅRSMENY Meny FÖRRÄTT HUMMER MED SALT SMETANA, F
ORELLROM OCH KRASSE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 kokta humrar à ca 500 g 2 dl smetana 2 krm salt ½ msk färskpressad citronjuice ¼ silverlök 80 g forell- eller löjrom ½ kruka dill 1 ask smörgåskrasse GÖR SÅ HÄR 1. Skala hummern och skär köttet i mindre bitar. Lägg i kylen. 2. Blanda smetana, salt och citronjuice. 3. Finhacka löken och lägg i kallt vatten ca 5 minuter så den blir lite mildare, låt torka på hushållspapper. 4. Lägg smetana i botten på tallrikarna, toppa med hummer, rom, lök, plockad dill och klippt krasse. EFTERRÄTT CHOKLADKRÄM MED ANANAS OCH PASSIONSFRUKT 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 150 g mörk choklad (70 %) 2 ½ dl vispgrädde 1 msk strösocker 2 rumsvarma äggulor ½ ananas 2 msk honung 2 msk vatten 2 passionsfrukter GÖR SÅ HÄR 1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädde och socker. Häll över chokladen och rör till en slät kräm. 2. Vispa ner äggulorna och ställ kallt minst 3 timmar. 3. Skala och skär ananasen i små tärningar. 20 BUFFÉ #12/2018 Stek tillsammans med honung och vatten i en panna tills ananasen mjuknar. 4. Gröp ur passionsfrukten. Blanda med ananasen och ställ i kylen. 5. Lägg upp chokladkrämen i djupa tallrikar och servera med frukten. havet Dryck FÖRRÄTT Ung, fruktig champagne eller mousserande crémant från Jura, Bourgogne eller Alsace. Eller torra, vita och mousserande viner utan alkohol. VARMRÄTT Lätt fatlagrat vitt vin. Gärna från Kalifornien, Australien eller Sydafrika, gjort på chardonnay eller chenin blanc. Alkoholfria stilla eller mousserande vita, riktigt torra, viner passar också bra. EFTERRÄTT En slät kopp svart kaffe eller dubbel espresso. Eller lagom söta, röda starkviner från Banyuls i Sydfrankrike eller madeira från Portugal.