Buffé 1
Mer än bara mätt De senaste åren har något så oti
ppat som tarmfloran seglat upp på trendhimlen och engagerat såväl forskare som hälsointresserade. Vi har pratat med personerna som på olika sätt gjort en ordentlig djupdykning i ämnet. TEXT KARIN STRÖM ILLUSTRATION JONNA FRANSSON PÅ SENARE ÅR har rönen om magens mikrober duggat så tätt att man börjat prata om en mikrobiotisk revolution. De mest spännande rapporterna är de som hittat samband mellan rubbad tarmflora och olika sjukdomar – inte bara metabola sjukdomar som diabetes och fetma, utan även cancer och psykiatriska diagnoser. Mia Clase och Lina Nertby, vänner sedan barndomen och mer kända som duon bakom bloggen Food Pharmacy, började intressera sig för tarmbakterier för fyra år sedan. Bakgrunden var att Mias mamma, Linas moster och en närståendes mamma alla gick bort i cancer inom loppet av ett år. De började fundera på vad de kunde göra för att påverka sin hälsa och kom i kontakt med Stig Bengmark, före detta chefskirurg på Lunds universitetssjukhus, som forskat på tarmbakterier sedan 1980-talet. – Han öppnade upp en ny värld för oss när han förklarade att 70–80 % av immunförsvaret styrdes från tarmarna, att inflammation är en viktig faktor i stora folkhälsosjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimers, och att man kunde påverka dessa förlopp genom att äta sådant som främjade de hälsosamma tarmbakterierna, berättar Lina Nertby. När Mia och Lina började blogga fick de snart lämna sina heltidsjobb för att ägna sig åt tarmbakterier på heltid. Redan några månader in i bloggandet hade tusentals läsare hittat dem och bara efter ett halvår fick de ett kokbokserbjudande från ett förlag. De kände att de inte riktigt hade tillräcklig kunskap ännu men ett halvår senare kom ytterligare ett erbjudande och nu har det blivit tre böcker, varav en – Food pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat – blev Sveriges näst bäst sålda faktabok 2017. – Idag håller vi föredrag, poddar och har inlett flera kommersiella samarbeten. Det verkar inte finnas någon ände på intresset för hur vi kan äta för att optimera vår tarmflora! EN ANNAN BAKTERIEFRÄLST aktuell författare är Soki Choi, som i höstas kom ut med boken Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Soki 26 BUFFÉ #12/2018