Buffé 1
TA TILLVARA En riktigt Trött på att äta julmat he
la veckan efter julafton? Så här enkelt gör du helt nya rätter av julbordets rester. TEXT THERESE AHLSTRÖM ILLUSTRATION JONNA FRANSSON LUSSEBULLARNA Har du torra lussebullar kvar efter julens fikastunder? Testa att göra skorpor. Sätt ugnen på 100°C. Dela lussebullar på längden och lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 ½ timme eller tills de är torra. Förvara i en lufttät burk. SILLEN Använd överbliven sill i gubbröra istället för ansjovis. Blanda 100 g hackad klar sill med 2 hackade ägg, 4 kokta hackade potatisar, 2 msk finskuren gräslök, 1 dl crème fraiche, 2 msk kaviar, salt och peppar. PEPPARKAKORNA För den som tröttnat på att äta pepparkakor på traditionellt vis passar de perfekt i helt nya konstellationer. Toppa glassen, fruktsalladen eller gör en cheesecake med pepparkaksbotten! JULSKINKAN Strimla och frys in julskinkan. Passar extra bra i pasta carbonara, som topping på pizzan eller i broccoli- och skinkpaj. hållbar jul! SÅ MINSKAR DU MATSVINNET Hur minskar man matsvinnet och sparar pengar kring jul? Vardagsekonomen Magnus Hjelmér från ICA Banken har svaren. 1. Låt julafton bli till knytkalas där alla gäster tar med sig någon eller några rätter var. 2. Servera julmat på assiett. Undersökningar visar att vi lägger upp mindre mat på tallriken om själva tallriken är mindre i storlek. Det kan leda till att vi äter upp det vi tagit till oss och slänger mindre överbliven mat. Ett annat tips är att ställa matresterna långt fram i kylskåpet. 3. Bjud in till restfest! Då minskar du inte bara matsvinnet, det gör också att du får testa nya smaker. LAXEN Låt den överblivna kall- eller varmrökta laxen ta plats i vardagspastan. Koka 300 g pappardelle, häll av och blanda med 2 msk olivolja och 1 dl finhackad persilja. Lägg upp i fyra tallrikar och toppa med 300 g lax, 250 g ricotta, 4 äggulor, finrivet citronskal, flingsalt och svartpeppar. POTATISEN Kokt potatis passar till det mesta. Laga pytt i panna och addera julskinka eller lägg potatis på pizzan tillsammans med någon av julens goda ostar. Det går även bra att göra potatisbullar eller gnocchi. OSTEN Har du kvar lagrad ost såsom Västerbottensost? Riv och använd direkt i gratäng, på pizzan, i pajen eller i soppan. Eller frys in och använd vid ett senare tillfälle. Mögelost passar inte lika bra att frysa in, så se till att använda den så snart som möjligt efter julafton. Perfekt i toast med grönkål och julskinka eller som topping på salladen. 35 BUFFÉ #12/2018