Buffé 1
NYÅRSMENY Meny Förbered nyårsmenyn 2–3 DAGAR INNA
N Gör sojamajonnäsen. Rosta sesampuffarna och koka misokolasåsen. SAMMA DAG Skiva rättikan. Plocka örterna och finhacka köttet. Gör hoisinkycklingen och gurkan. 30 MIN FÖRE SERVERING Koka riset. VID SERVERING Lägg upp förrätten. Värm kycklingen och lägg upp varmrätten. Lägg upp desserten. djurriket Dryck FÖRRÄTT Fruktigt, mjukt och smakrikt rödvin, som Beaujolais Village från Frankrike eller Ribeira Sacra från Spanien. Eller alkoholfritt ljust öl, lager, pilsner, saison eller veteöl. VARMRÄTT Alkoholfritt mousserande vin eller alkoholfritt vitt på rieslingdruvan. Eller ett ljust, smakrikt öl utan mycket beska eller alkohol, såsom session ale, saison, lager eller pilsner. EFTERRÄTT Ljusa, söta starkviner som moscatel de setubal från Portugal, muscat de rivesaltes från Frankrike eller vin santo från Italien. Som alkoholfritt alternativ passar söt äppelcider eller iscider gjord på äpple. FÖRRÄTT OXFILÉTARTAR MED SOJAMAJONNÄS OCH ASIATISKA ÖRTER 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER ¹/³ rättika 250 g oxfilé 1 kruka koriander 1 kruka mynta 1 tsk sesamolja 1 msk rostade sesamfrön salt, svartpeppar Sojamajonnäs 1 litet ägg 2 msk japansk soja 1 ½ msk risvinäger 2 dl neutral rapsolja 1 tsk finriven färsk ingefära 22 BUFFÉ #12/2018 GÖR SÅ HÄR 1. Sojamajonnäs: Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt soja och vinäger och mixa ihop. Tillsätt oljan, lite i taget under mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Rör ner ingefäran och förvara övertäckt i kylen. 2. Skala och skiva rättikan tunt, gärna på mandolin. Lägg i iskallt vatten en stund så den blir krispig. Lyft upp och lägg i kylen fram till servering. 3. Finhacka oxfilén och plocka örterna. Förvara i kylen fram till servering. 4. Lägg en klick majonnäs på varje tallrik. Toppa med oxfilén. Blanda örter med rättika, sesamolja och sesamfrön. Krydda med salt och peppar och fördela över tartaren.