Buffé 1
UGNSLAGAT VEGO WELLINGTON 4 PERSONER / ÖVER 60 MI
N INGREDIENSER 500 g rödbetor 1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad 1 dl svarta eller belugalinser 1 rödlök 1 vitlöksklyfta 250 g champinjoner 1 msk japansk soja ½ msk dijonsenap 1 dl hackade valnötter 1 rulle kyld smördeg ca 250 g rapsolja, salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär rödbetorna i små tärningar. Lägg i en ugnsform och blanda med timjan, 1 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter. 2. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av. 3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka champinjonerna. 4. Fräs lök, vitlök och champinjoner i 2 msk olja ca 5 minuter. Tillsätt soja och 1 krm peppar. 5. Blanda champinjonfräset med linser, rödbetor, senap och nötter. 6. Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och dela på mitten. Lägg fyllningen i mitten på de två arken. Rulla ihop och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olja och sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills de får fin färg. Skär i bitar och servera med vitlöksskyn (se recept). TIPS! Välj en smördeg utan smör för en vegansk wellington. 33 BUFFÉ #12/2018 ROSTAD VITLÖKSSKY CA 2 DL / 15 MIN Fräs 4 skalade och skivade vitlöksklyftor i 1 msk olja ca 5 minuter tills de är gyllene. Ta från värmen och häll i 3 dl rött vin, låt koka upp. Tillsätt 1 msk konc grönsaksfond, 1 dl vatten, 1 tsk strösocker, 2 tsk japansk soja och låt koka 5–10 minuter. Blanda 1 tsk majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. TIPS! Har du vin över? Frys in vinkuber och ta fram nästa gång du ska laga en sås eller gryta.