Buffé 1
NYÅRSMENY växtriket Meny FÖRRÄTT BAKADE BETOR MED
AVOKADO OCH KRYDDIG MAJO 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g gul- eller rödbetor 2 msk olivolja 2 avokador 3 msk gula russin 1 dl rostad hackad mandel 2 msk finskuren gräslök ½ citron salt, flingsalt Kryddig majo 3 msk spad från kokta bönor (t ex vita bönor eller kikärtor) 1 tsk vitvinsvinäger ½ tsk malen spiskummin 2 krm curry 2 dl neutral rapsolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och klyfta betorna. Blanda med olivoljan och 2 krm salt i en ugnsform. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills de är mjuka. Låt svalna. 3. Kryddig majo: Blanda bönspad, vinäger och kryddor i en mixerkanna. Tillsätt oljan, lite i taget under mixning och mixa till en tjock majonnäs. Smaka av med 2 krm salt. 4. Dela, kärna ur och skär avokadon i klyftor. Pressa över citronjuice. 5. Lägg avokado och betor på ett fat. Klicka på majon. Strö över russin, mandel, gräslök och flingsalt. VARMRÄTT SVART RISOTTO MED ROSTAD PAPRIKA OCH CITRONOLJA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 dl svart ris 1 liter vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 schalottenlökar 1 tsk rökt paprikapulver 1 dl vitt vin olivolja salt, svartpeppar Rostad paprika 4 röda spetspaprikor 2 rivna vitlöksklyftor ½ tsk torkad timjan 3 msk finhackad persilja Citronolja 1 citron ½ dl olivolja 1 tsk strösocker GÖR SÅ HÄR TIPS! Toppa risotton med hackade hasselnötter. 1. Rostad paprika: Sätt ugnen på 225°C. Kärna ur och skär paprikan längsmed. Blanda med vitlök, timjan, ½ tsk salt och 2 msk olja på en plåt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den är mjuk. Blanda paprikan med persilja vid servering. 2. Citronolja: Skala citronen med en skalare utan att få med det vita. Pressa ut juicen. Mixa skal och juice slätt med övriga ingredienser. Sila genom finmaskig sil. 3. Koka upp vatten och buljongtärning. Finhacka schalottenlöken. Fräs lök och paprikapulver i 3 msk olja i en stor kastrull. Häll i vin och låt koka in. Tillsätt riset och fräs några minuter. 4. Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning och låt koka till en krämig risotto 40–50 minuter. Smaka av med salt och peppar. 5. Servera risotton i djupa tallrikar. Toppa med paprikan och ringla över citronoljan. 24 BUFFÉ #12/2018 Dryck FÖRRÄTT Frisk och fräsch kombucha, utan tydliga frukt- eller bärsmaker, eller ett alkoholfritt ingefärsöl. Vitt vin med stor fruktighet gjort på druvan riesling eller gewürztraminer passar också bra. VARMRÄTT Smakrika, torra, mousserande viner, antingen champagne, crémant, cava eller prosecco. Eller alkoholfri lemonad eller citronsoda. EFTERRÄTT Sött, vitt vin med nötiga, lätt brända toner. Som ungersk tokajer, sauternes från Bordeaux eller tyska viner med beteckningen auslese eller beerenauslese. Eller alkoholfri söt äppelmust eller söt äppelcider.