Buffé 1
DECEMBER (Hem)ligheten bakom nya vegoköttet HAMBU
RGARE SOM BLÖDER köttsaft och med en utpräglad köttsmak. Men med en stor skillnad, burgaren innehåller inget kött. Den hemliga ingrediensen är hem (uttalas heem) – en molekyl som görs av celler i kroppen, och som det amerikanska företaget Impossible Foods har patenterad teknik att efterlikna produktionen av. Än så länge finns deras produkter bara i USA, men under hösten har det konkurrerande företaget Beyond Meat tagit sina första steg in på den svenska marknaden. På hotellkedjan Scandic och hamburgerkedjan Phil’s burger kan man nämligen testa Beyond Burger – ett ärtbaserat alternativ som enligt många både smakar, tillagas och ser ut som nötkött. Fördrinkstider Ett välkylt glas bubbel vid tolvslaget är ett måste till nyår. Men vad bjuder man på innan middagen? Vi vände oss till Emma Ziemann, årets vinnare av Sommelier SM. Vilka fördrinkar ska man satsa på? — Fördrinkar är till för att höja aptiten. De klassiska aperitiferna bygger därför ofta på antingen syra eller beska och kryddighet. Drinkar med lägre alkoholhalt är en trend vi sett senaste året. Såsom The Bamboo Cocktail – en drink där man skakar lika delar fino sherry med god vermouth, ett stänk Angostura bitter och en bit citronskal och serverar i cocktailglas. Sherryn fungerar även utmärkt som aperitif i ett litet tulpanformat glas. Det gör även vermouthen tillsammans med rikligt med is och en citronskiva – med eller utan tonic, i stora runda glas. Dryckerna är perfekta till plockmat som charkuterier, mandlar, oliver, nötiga ostar och svamp. Gott nytt 2019! Nytt år, nya möjligheter… och nya mattrender! Vi bad tre experter på området sia om matåret som kommer. DAVID LUNDQVIST Årets kock 2018 – Det kommer bli än mer fokus på råvarornas ursprung. Det finns ett mervärde för gästen när man kan berätta om de fina råvaror man får tag på nästgårds och vilka som står bakom produktionen och deras filosofi. För egen del hoppas jag att de fantastiska svenska produkter som görs med asiatiska metoder får ordentligt genomslag. God maghälsa som mervärde breder ut sig. MISCHA BILLING Sommelier och domare i Sveriges Mästerkock – Jag tror vi går mot mer personlig kreativitet där man utgår från vad man själv dras till snarare än att leva upp till ett koncept som någon annan skapat. 2019 följer vi helt enkelt våra hjärtan! Det gäller även i våra val av råvaror – att använda dem ordentligt och inte slänga så mycket, och att välja sådant som tagits fram under lämpliga förhållanden. JOHAN ÅKESSON Trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo – 2019 kommer att fortsätta handla om växtbaserat. Livsmedelsproducenter och restauranger tävlar om att ta fram det godaste och mest trendriktigt konceptualiserade växtproteinet. Det blir även året då god maghälsa som attraktivt mervärde breder ut sig. När det gäller råvaror tror jag starkt på honung, i matlagning, hemmacocktails och som sötning i allmänhet. 8 BUFFÉ #12/2018 Foto Sanna Lindberg Foto Peter Jönsson