Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Sportigaenergikickar Sportlovet och
vackra vinterdagar vill vi tillbringa utomhus – i skidspåret, pulkabacken eller skogsdungen med matsäcken nära till hands. Fyll den med varm och matig termosmat, smarriga mackor, snabba mellanmål och söta, energikickande godsaker. AV LISA N LEMKE FOTO ÅSA DAHLGREN Vare sig man är på väg ut i skidbacken, skog eller mark är det alltid en god idé att ladda upp med en välfylld matsäck. Varm mat mättar särskilt bra i kylan. Chili con carne, kokt korv och soppa är ypperlig termosmat. Idag finns ett brett utbud av så kallade mattermosar, som har en vidare öppning än den vanliga termosen. Mat som mår bäst i kylskåp trivs även i vinterväder, t ex risgrynsyoghurten med Härliga mackor 1. MACKA MED STEKT HALLOUMI OCH AJVAR RELISH Stekt halloumi är god både varmoch kall, och har en lätt salt ton och spännande konsistens. Ajvar relish, som är en rostad paprikakräm, finns oftast i både en mild och en het variant. Dela en ciabatta på längden och bre på färskost smaksatt med pepparrot. Klicka på ajvar relish och toppa med tunt skivad rödlök och stekta halloumiskivor. Krydda med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera ev med några solrosskott. 2. RÅGBRÖD MED KALKON, BÖNKRÄM & INLAGD PAPRIKA Bönkräm är vansinnigt gott på smörgås och mättar bra. Krämen går utmärkt att förbereda. Gör en stor sats och förvara i kylskåp. Håller i upp till en vecka. Häll av och mixa 1 burk vita bönor (ca 400 g) med 1 vitlöksklyfta och 2 msk olivolja till en slät kräm. Smaksätt med finrivet citronskal, salt och peppar. Bre krämen på 2 skivor rågbröd (gärna av surdeg). Lägg på skivad rökt kalkon eller salami och inlagd paprika. Krydda med lite flingsalt och svartpeppar. Toppa ev med lite ärtskott och lägg på den andra brödskivan. 3. CIABATTA MED LÖK, SKINKA & MOZZARELLA Den här fyllningen är fantastiskt god på pizza eller focaccia och fungerar lika bra på ett ljust surdegsbröd som i en ciabatta. Den färska salvian kan ersättas med torkad. Fräs strimlad purjolök och rödlök mjuk i olivolja. Tillsätt grovhackad salvia mot slutet. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Skär 1 ciabatta på längden. Fyll med skivad mozzarella, lökfräs och parmaskinka. 4. RÅGBRÖD MED STEKT ÄGG, AVOKADOKRÄM & KALKON Avokadokrämen kan få en lätt grågrön färg när den står ett tag. Det är helt normalt. Citronjuicen hjälper till att behålla färgen. Mixa avokado med lite färskost och citronjuice till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Bre krämen på 2 skivor rågbröd. Lägg 1 stekt ägg kryddat med lite kajennpeppar samt några skivor rökt kalkon mellan brödskivorna. BUFFÉ 2 • 2 010 11 4 1 3 2 äpple och valnötter. Förvara i en plastburk med tättsittande lock och du har det perfekta mellanmålet redo. Många gånger räcker det med en snabb energikick på stående fot. Testa energibitar med smak av hasselnötter och aprikos eller med jordnötter, kokos, banan – och marshmallows! Ta med nybakta eller från frysen, så hinner de tina på vägen till munnen. Smörgåsar är annars uppskattad picknickmat. Fyll dem med stekt halloumi och ajvar relish eller med rökt kalkon och bönkräm. Lyxliraren lägger på salviabrynt lök, parmaskinka och mozzarella. Tänk på att färska grönsaker sällan blir särskilt glada av vare sig kyla eller att ligga klämda mellan brödskivor och annat pålägg. Så ta med skivad tomat, gurka och salladsblad i en egen burk och lägg det på mackan vid servering.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40