Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 2. Rågsurdegsgrunden blandas med mjö
l och vatten till en surdeg. 3. Surdegen blandas med vatten och mjöl till en bakdeg. 1. Rågsurdegsgrund används i stället för vanlig jäst, den ger dessutom brödet en syrlig smak. Kan sparas till flera brödbak. TIPS! Om brödet ser lite blekt ut när det är klart kan man ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter. Det ger brödet lite extra stadga och en god skorpa. GÅTT IGÅNG PÅ SURDEG? På www.ICA.se/buffé hittar du Martins recept på ett ljust surdegsbröd, bakat på vetesurdeg, samt hur du håller surdegsgrunden vid liv. SÅ GÅR DET TILL: På www.ICA.se/buffe kan du se hur Martin bakar ett surdegsbröd från grunden. RÅGSURDEGSGRUND Använd färskt mjöl när du sätter en surdegsgrund. Så strunta i den där gamla mjölpåsen längst in i skafferiet och köp en ny. Surdeg jäser bäst på ekologiskt mjöl, menar Martin. DAG 1, MORGON: Rör ihop 100 g vatten och 30 g ekologiskt rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20–25°C. Skåpet ovanför kylen passar bra, där är det ofta lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll. DAG 4, MORGON: Tillsätt 100 g vatten och 90 g ekologiskt rågmjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare. DAG 4, KVÄLL: Nu bör surdegen ha kommit igång, vilket märks på att den blivit luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50 gram (1/2 dl), fyll på med 100 g vatten och 60 g ekologiskt rågmjöl och rör om. DAG 5, MORGON: Nu är surdegsgrunden klar. Är man osäker på om allt gått som det ska är det enkelt att testa: Blanda 50 gram (1/2 dl) av surdegsgrunden med 100 gram vatten och 60 gram ekologiskt rågmjöl. Efter 6–10 timmar bör denna nya blandning ha kommit igång. BUFFÉ 2 • 2 010 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40