Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Laga i säsong SMARTMAT-TRENDEN NÄR Ä
R EGENTLIGEN den bästa tiden att äta tomater eller hallon? Ibland räcker det att ta till det berömda sunda förnuftet för att få reda på svaret. Stäng av slentrianknappen och slå på säsongsnäsan nästa gång du går till affären. Börja med rotfruktslådan, där finns fynd att göra så här års, inte minst bland svenska rotfrukter. Dessutom smakar de som bäst just precis nu. Fortsätt med en titt i frysdisken. Låter det inte mer logiskt att köpa perfekta svenska gröna bönor som frystes in i somras än reströtta kusiner från andra världsdelar? Smaksätt dem med färsk ingefära och varmrökt sidfläsk. Att se kött som en krydda är ett ekologiskt sätt att konsumera det på. Kom också ihåg att kött inte måste betyda filéfest. Att inte bara äta filén på kycklingen är bra på flera sätt. Det är ekonomiskt, klimatsmart och schyst mot fågeln. Testa kycklingvingar! Saftigt, smakrikt och dessutom kul att äta rent socialt. Och februaritomater är faktiskt ingen höjdare – vare sig ekologiskt eller ekonomiskt.Men framför allt smakmässigt. Mycket smartare att välja burktomater som plockats och konserverats när de var i sitt esse. Släng ner i en krämig risotto och låt den utgöra huvudnumret. Man behöver inte vara ett geni för att laga säsongsanpassat. TIPS! Påwww.ICA/buffe.se finns en säsongsguide för frukt & grönt. MIA GAHNE Ålder: 44. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Mats, dottern Julia, 19, och sonen John, 17. Gör: Frilansar som matskribent sedan 10 år. Äter just nu: Har dille på apelsiner. Längtar efter: Färsk sparris från Gotland. Bästa säsongstips: Ät mer kål, billigt och väldigt användbart. 16 BUFFÉ 2 • 2 010 CITRONSPETSAD MANDELPOTATISPURÉ MED PEPPARROTSKRÄM, LÖJROMOCH CHIPS Att se potatis som en grönsak är bra ekotänk. Lyxa till den med löjrom! FÖR 4 PERSONER 8 mandelpotatisar (ca 400 g) 1 citron 1/2–1 dl vispgrädde 1–2 msk färskriven pepparrot 1/2 dl crème fraiche 100 g löjrom eller stenbitsrom 2 msk finskuren gräslök 1 näve krossade lantchips smör, salt, nymalen vitpeppar FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, crème fraiche och smör. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och crème fraiche mot t ex Sour supreme. Välj mjölkfritt matfett. Att laga mat i säsong blir oftast både godare, billigare och mer klimatsmart. Lär dig tänka i årstider – redan i butiken. För var sak har sin tid, även på tallriken. AV MIA GAHNE FOTO PEPE NILSSON GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 2.Riv citronskalet fint. Dela citronen och pressa ut 1 tsk juice. 3.Häll av och pressa potatisen med potatispress. Värm grädden. 4.Blanda i grädde och 2 msk smör i potatisen. Vispa till en puré. 5.Tillsätt citronskal och -juice och blanda runt. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. 6.Blanda pepparrot och crème fraiche. Fördela purén i fyra små skålar. Toppa med en klick pepparrotskräm och löjrom i varje skål. Strö över gräslök och krossade chips.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40