Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Månadens fråga VAD ÄR EN HÄLSOSAM LI
VSSTIL FÖR DIG? URSULA: Det är en balansgång mellan aktivitet och avkoppling, lust och plikt samt »insättning och uttag« på energikontot. Jag jagar varken rätt fett, kolhydrater eller E-nummer men mår bäst av vegetarisk mat och tränar gärna poweryoga. Som småbarnsförälder blir det också en hel del lek och spring i vardagen. JONAS: För några år sedan lyckades jag gå ner drygt 30 kilo genom att förändra mina vanor. Mitt »recept« är att sova mycket, träna regelbundet, äta mycket frukt, grönt och fullkorn samt minska mängden »tomma kalorier«. Men njutning är centralt för mig, så förbud går bort. Vill jag ha efterrätt får jag helt enkelt röra mig mer! HELENA: God och bra mat i kombination med vardagsmotion – en stegräknare är ett bra hjälpmedel här! Gillar tallriksmodellen, som blandar proteiner, kolhydrater och grönsaker på ett sunt sätt. Är noga med att kolla matens innehåll, långa ingredienslistor gör mig misstänksam. Handlar i säsong och närproducerat i den mån det går. SÅ TYCKER VI NAMN: Ursula Kaliszewska BETYG: 3,8 Vi är inga falufans, men det här smakade bra. Gjorde om och förenklade receptet andra gången och fyllde korven med dijonsenap och bostongurka. Tomaterna fick skjuts av en balsam- och vitlöksvinägrett. Sauterade broccoli med lök, vitlök och lite kalvfond – jättegott till det mesta enligt franskt recept. NAMN: Jonas C Wahlström BETYG: 4,4 Jag är inte så förtjust i falukorv, men den här varianten var både godare och mer festlig än annars. Alla gillade den! Tillbehören var något mesiga, så för att matcha medelhavssmaken från korven valde jag att göra en tomatsås med haricots verts, rödlök och smulad fetaost i stället för körsbärstomaterna. Dubblade också mängden senap i såsen och ost till korven. NAMN: Helena Sundström BETYG: 4,6 Perfekt vardagsmiddag, som alla i familjen tyckte om. Men såsen tillförde inte så mycket. Barnen tyckte den var för stark och ville ha senap och ketchup i stället. Testade att fylla korven med tapenade och torkad oregano andra gången och valde en annan senapssort till såsen. Serverade med vildris, men potatismos är att föredra. En variant av den eviga ugnsfalukorven med ost och ketchup. Lika enkel men dubbelt så god. MEDELHAVSFALU FÖR 4 PERSONER 800 g falukorv 1 kruka basilika 1 burk marinerade grönsaker, t ex zucchini och paprika (140 g) 1 dl riven parmesan 2 msk ströbröd 1 ask körsbärstomater (250 g) olivolja, salt, nymalen svartpeppar SENAPSSÅS: 2–3 tsk dijonsenap 1 dl crème fraiche 1 dl matyoghurt (10 %) 1 tsk flytande honung 30 BUFFÉ 02 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Skär korven i 1–2 cm tjocka skivor men låt den hålla ihop nedtill. 2.Skär basilikan i strimlor men spara några blad till garnering. Låt de marinerade grönsakerna rinna av. Hacka dem fint om de är hela. Blanda dem med den strimlade basilikan. 3.Lägg korven i en ugnssäker form och fördela röran mellan korvskivorna. 4.Blanda riven parmesan, ströbröd, 2 krm salt och 1 krm peppar. Fördela det över korven. Lägg körsbärstomaterna bredvid och ringla över 1 msk olivolja. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. 5.Rör ihop ingredienserna till senapssåsen, krydda med 1 krm salt. Servera falukorven med senapssås och gärna ett potatismos samt kokt broccoli eller gröna bönor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd och laktosfria mjölkprodukter. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd och välj mjölkfritt ostalternativ. Byt crème fraiche mot t ex Sour supreme och yoghurt mot t ex Alpro soya yofu naturell eller använd enbart en sort. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Mitt i veckan
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40