Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Camillas hälsocurry I SÄSONG NYTTIGS
ÖTSAK Sharonfrukten ser ut som en orange tomat men är mycket sötare. Frukten har sitt ursprung i Sharondalen i Israel. Den innehåller nyttigt betakaroten som kroppen ombildar till A-vitamin. Ät med eller utan skal i fruktsallad eller till ostbrickan. Leta efter fasta exemplar. p Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Foto: E Eva Hildén Smith LITETRENINGSVERK Färska blåmusslor är festligt, gott, hälsosamt och billigt. De renar dessutom våra vatten från övergödning och gör sig utmärkt som djurfoder. Före lekperioden på våren är musslorna extra välfyllda. Ångkoka dem i vatten, vitt vin eller veteöl. Lite grädde eller kokosmjölk förhöjer. MATFÖRSJÖMÄN I Storbritannien kallas kålrot för »swede«, men de flesta kålrötter vi äter kommer från USA. Den höga C-vitaminhalten hjälpte förr till att motverka skörbjugg bland sjömän. Skala och skär i bitar till rotmos, grytor eller soppor. Späda kålrötter passar att råriva. Ingefära, apelsin och kummin är fina smakkompisar. KRISPIGAPELSINSALLAD Denna C-vitaminspäckade sallad är ett självklart tillbehör hemma hos Malin Nyman i Hjärnarp. Skala 3 apelsiner med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Pressa ut juicen ur apelsinresterna i en skål. Blanda ner 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 dl hackad persilja och 2 msk olivolja. Skär 1 fänkål i strimlor. Blanda apelsin och fänkål med dressingen. Smaka av med 1/2 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Låt salladen stå till sig i kylen ca 30 minuter före servering. VANILJBULGUR MÄSTERKOCKENS VARDAGSMAT Markus Aujalay är känd för att laga mat med bra råvaror utan att krångla till det. Nu är han aktuell med »Måndag–torsdag: Riktig mat för familjen« – som innehåller ett 60-tal enkla receptmed mycket grönt.Markus mission är att lyfta vardagen och inspirera till njutning även en helt vanlig tisdagskväll. Eller som han skriver, »jag förstår inte varför allt härligt ska sparas till helgen«. Boken är utgiven av Natur & Kultur. POWER SMOOTHIE Smoothie är den perfekta återhämtnings- drycken! Här är en med extra protein, nyttiga fibrer och C-vitamin. Skala och kärna ur 1 moget päron. Dela det i mindre bitar. Mixa med 1/2 dl frysta tranbär, 1 1/2 dl vaniljyoghurt, 1/2 dl kesella lätt (1 %) och 1 krm kanel. Häll upp i glas. 24 BUFFÉ 2 • 2 010 MED BÄR Skidåkaren Stina Bodén i Östersund gör gärna eget bulgurris till mellanmål. Blanda 1 dl kokt, kall bulgur med 1/2 dl matyoghurt (10 %) och 1/2 dl vaniljkesella. Servera med frysta, tinade bär, t ex blåbär eller hallon. r TERÖKT LAX Ett kul sätt att få röksmak på fisken är att göra som Sven Risberg i Uppsala – marinera lax i ett rökigt kinesiskt te! Koka upp 4 dl vatten och lägg ner 3 msk lapsang souchongte. Låt dra ca 5 minuter. Sila av tebladen. Gnid in 4 frysta, tinade laxfiléer (à 140 g) runtom med 1 tsk salt. Lägg i en liten form. Häll på te så att det täcker. Ställ i kylen 10–12 timmar. Torka av laxen och stek i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Dillstuvad potatis och en citronklyfta är gott till den milt »rökta« laxen. Tack för alla hälsotips! Inför aprils festnummer vill jag veta vad du bjuder på från det italienska köket. Kanske något mumsigt drinktilltugg, en bra bufférätt eller dessert som går lätt att göra till många? Publicerade bidrag får boken »Hälsosam livsstil – och det goda livet« (läs mer på sid 21). GRÖT IBLÖT – Min hälsogröt är kanongod, hälsar Christina Grün i Järfälla. Blanda 1/2 dl rågkross, 1 msk kruskakli, 2 msk krossade linfrön, 1 msk russin, 2 katrinplommon och 1 fikon klippt i småbitar. Häll på 1 1/2 dl vatten och låt stå i blöt över natten. Koka ihop på morgonen till en gröt med 1/2–1 dl vatten och 1 krm salt. Servera gärna med mjölk.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40