Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 OS-ÅKARNAS FAVORITMAT Snabba skidor,
god mat och en sund livsstil är viktigt för OS-skidåkarna Jessica Lindell Vikarby och Daniel Biveson. När de bjuder sina sambor på en bit mat är det fokus på balanserad njutning. TEXT JOSEPHINE CARR RECEPT MIKAEL GÖRANSSON STYLING ANNE SYDQUIST & JOSEPHINE CARR FOTO ELLINOR HALL Helstekt oxfilé, salviakryddade pannbiffar och vitvinspocherad ekologisk torsk. Det är några av rätterna på menyn när Jessica Lindell Vikarby och Daniel Biveson är Buffés värdpar för vinter-OS som nu pågår i Vancouver. Snowboardåkaren Daniel Biveson har lärt sig att älska sushi och stark mexikansk mat i Kalifornien. En favorit är tortillabröd fyllt med kött, avokado, svarta bönor och guacamole. Slalomåkaren Jessica Lindell Vikarby längtar till de rejäla kötträtterna i österrikiska Sölden och de goda vinerna i Nya Zeeland. Daniel och Jessica har en tillvaro som är spännande och samtidigt krävande. Bränslet för själen stavas glädje, medan bränslet för kroppen är näringstät kost. Att veta exakt vad och hur man ska äta för att prestera som bäst. Man kan bli mat- och viktfi xerad för mindre! – Men min sport handlar inte om vad vågen visar. Äter och tränar du rätt så håller du vikten. Det handlar om att läsa på, skaffa sig baskunskap och satsa på det som funkar för dig, förklarar Jessica. Det är andra gången gillt i OS för Jessica. Och det är lite av ett mirakel att hon står startklar. För drygt ett år sedan slungades hon rakt in i skyddsnätet vid en störtloppsträning i Val d’Isère och slet av korsbandet. Men skadan har bara gjort henne starkare och mer motiverad än någonsin. För Daniel blir OS i Vancouver tredje gången gillt, och förhoppningsvis kröner han sin idrottskarriär med en medalj. Efter olympiaden väntar ett jobb som produktionsledare hos en fotograf. Han ska även ta tag i matlagningen och kanske gå en eller ett par kurser. Med en uppväxt i en matglad familj har det egna matintresset vuxit alltmer. – Min mamma har alltid satsat på att an- vända bra råvaror och lagat mat från grunden. Både jag och min sambo är noga med vad vi äter, vi har slutat med läsk och undviker socker, berättar han. Hur äter då en elitidrottsman? Daniels stående frukost är havregrynsgröt med jordnötssmör och sojamjölk. Resten av måltiderna består av mycket protein och grönsaker, medan det blir mindre av kolhydratrik mat som bröd, ris, potatis och pasta. Matiga soppor är också favoritmat. – Och så gillar jag fi sk, den får gärna vara ångkokt, med sparris, potatis och lite sås. Jag föredrar rena smaker och inspireras mycket av norra Italien, där krånglar de inte till maten i onödan. Jessica är en genuin köttälskare och tycker verkligen om oxfi lé. För henne handlar mat om upplevelser, mer än bara nytta. När hon lagar mat blir det »hyfsat enkelt«, gärna husmanskost och mycket kyckling, quinoa, grönsaker och pasta. Träningslägren med landslaget i Åre och Nya Zeeland när alla i gänget lagar mat tillsammans uppskattar Jessica mycket. Vilket är dagens viktigaste mål? – Frukosten! Jag äter alltid havregrynsgröt med krossade linfrön, solrosfrön, två ägg, knäckemacka och kaffe. Hälsosam mat är en röd tråd i båda skidåkarnas liv, så bra mellanmål är också viktiga. Blåbärssoppa, välling och frö- och nötmixer backar upp de långa träningspassen. Inför OS tog dessutom damernas landslagsgrupp hjälp av en kostrådgivare. Nyttig information, tycker Jessica. Men både hon och Daniel betonar att mat ska vara gott, och att det handlar om en helhet. Daniel spanar alltid in »sköna restaurangmiljöer« när han är ute och reser, medan Jessica gärna lägger lite extra krut på en trevlig dukning. Ett glas vin, eller kanske två, serveras också till maten hemma hos båda. Dessert, nja, sötsaker kan kvitta. Men Jessica har faktiskt en svag punkt; vill man göra denna kostmedvetna skidstjärna glad ska man bjuda på nybakade kanelbullar. Livet, liksom skidåkningen, handlar ju om att fånga ögonblicken. Oavsett om man hamnar på prispallen eller inte. BUFFÉ 2 • 2 010 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40