Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 LAGA I SÄSONG VEGETARISK LASAGNE MED
KRYDDIGA ROTFRUKTER Rotfrukter är billig säsongsmat. Så här års gör sig morötterna som bäst rivna – här i en kryddspäckad lasagne. FÖR 4–6 PERSONER 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 3 morötter 250 g rotselleri 2 msk tomatpuré 400 g krossade tomater 1 dl vitt vin 1 msk konc grönsaksfond 1–3 tsk chipotlepaste eller 1 tsk ancho style chilipeppar 1 tsk kakao 1 + 1 tsk oregano 2 tsk spiskummin 1 tsk kanel 1 tsk chilipulver 1 tsk flytande honung 12 lasagneplattor (ca 200 g) 500 g keso naturell 2 dl riven ost 1 mozzarella (125 g) olivolja, smör salt, nymalen svartpeppar 18 BUFFÉ 2 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, halvera och skär lök och vitlök tunt. Skala och grovriv morötter och rotselleri. 2.Fräs lök, vitlök, morötter och rotselleri i 2 msk olja i omgångar i en stor stekpanna utan att det tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. 3.Sätt ugnen på 225°C. 4.Häll i krossade tomater, vin och fond. Tillsätt chipotlepaste, kakao, 1 tsk oregano, spiskummin, kanel, chilipulver, honung, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop i ca 5 minuter. 5.Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Varva lasagneplattor med tomatröra, keso och lite riven ost mellan varje lager. Börja och sluta med tomatröra. 6.Fördela mozzarellan riven i bitar överst. Strö över 1 tsk oregano. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, lägg ev på aluminiumfolie mot slutet. Servera gärna lasagnen med sesamdressad råkostsallad, se recept bredvid. FÖR ALLA? Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör äggfri: använd äggfri pasta och kontrollera innehållet i fonden. SESAMDRESSAD RÅKOSTSALLAD Kålrot och rättika är två underskattade råvaror. Sätt spännande smak på dem med färskpressad limejuice och sesamolja. FÖR 4 PERSONER 200 g kålrot 200 g rättika 1/2–1 msk färskriven ingefära 1/2–1 tsk spiskummin 1–2 msk färskpressad limejuice 1 tsk japansk soja 2 msk olivolja 1 msk sesamolja 1/2 dl grovhackad bladpersilja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och grovriv kålrot och rättika. 2.Blanda ingefära, spiskummin, limejuice och soja. Smaka av med salt och peppar. 3.Rör ner oliv- och sesamolja. Blanda ner kålrot, rättika och persilja. Servera gärna till den vegetariska lasagnen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40