Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 Sätt färg och smak på februari månad
med fem lättlagade vardagsrätter. Handla och laga smart så behöver det inte kosta mer än 400 kronor. Billig omelett på tisdagen ger pengar över till en lyxig och krämig kycklingpasta på fredagen. r ch as AT) stast RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO INGVAR ERIKSSON (MAT) JOHAN HAGBERG (PRODUKTER) Billiga veckan måndag FÄRSBURGARE MED SMARTATIPS ✓Ta en genväg Färdigmarinerad tärnad fetaost finns att köpa på burk i välsorterade livsmedelsbutiker. Men hemlagad smakar alltid bäst och är billigast. ✓Ont om tid? Är tiden knapp så strunta i att ostgratinera chipsen till färsoch böngrytan. Strö i stället osten direkt över grytan och servera chipsen till. ✓Chips över? Servera gärna resten av chipsen med en enkel dipp. Blanda 2 dl gräddfil med resten av tacokryddan (1/2 påse), 1 finhackad rödlök och lite örter. Blanda, dippa och njut. ✓Lagomhetta Tänk på att chilifrukter varierar i styrka. Utseendet ger en fingervisning om hur stark chilin är. Oftast, men inte alltid, är små frukter starkare än stora. 22 BUFFÉ 2 • 2 010 MARINERAD FETAOST Hemmagjorda hamburgare där färsen blandas med fetaost som snabbmarinerats i olivolja, vitlök, citron och peppar. FÖR 4 PERSONER Blanda 1 msk olivolja, 3 msk hackad persilja, 2 pressade vitlöksklyftor, finrivet skal av 1/2 citron och 1/2 krm svartpeppar. Blanda i 50 g grovhackad fetaost. Låt marinera ca 5 minuter. Blanda 300 g lamm- eller nötfärs med 1 ägg, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Arbeta in den marinerade fetaosten. Forma till 4 burgare. Stek dem i 1 msk olja 3–4 minuter på varje sida. Skala och skär 1 rödlök i skivor. Skär 2 tomater i skivor. Blanda 4 msk crème fraiche med 1 msk chilisås. Rosta 8 skivor franskbröd. Låt var och en göra sin egen hamburgare av bröd, 4 salladsblad, lök, tomat, burgare och sås. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 mån, kontrollera brödet, använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu, kontrollera brödet, byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ. Gör äggfri: ersätt ägget med ca 1 /2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl, kontrollera brödet. tisdag UGNSOMELETT MED ROSTAD LÖK OCH BACON Det är enkelt att lyckas med ugnsomelett. Tänk på att den är färdig när äggsmeten precis stannat och fått lite färg på ytan. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 4 rödlökar i klyftor. Skär 1 paket bacon (140 g) i ca 1 cm breda bitar. Lägg löken i en ugnssäker stekpanna/form (gärna teflonbelagd) och blanda med 1 msk olivolja. Blanda i hälften av baconet. Sätt pannan i mitten av ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. Vispa ihop 8 ägg, 4 msk mjölk eller vatten, 100 g riven ost, 3 msk hackad persilja, 1 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar. Häll blandningen i pannan. Fördela över resten av baconet. Fortsätt att tillaga i ugnen 10–20 minuter, tills omeletten har stannat. Servera med 1 dl crème fraiche blandat med 1 msk senap, gärna dijon. FÖR ALLA? Fri från gluten. Innehåller ägg. Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter och välj ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med vatten eller t ex Solhavre, välj mjölkfritt ostalternativ. Byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Under 400 kronor! inköpslistan Hela finns på www.ICA.se/buffe
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40