Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 PASTA MED NÖTTER Pasta kan vara bra
mat, så länge man inte tar för stora portioner. Välj gärna fullkornspasta. FÖR 4 PERSONER 300 g pasta av valfri sort 2 dl valnötter 1/2 –1 dl riven parmesanost ev 1 msk grädde ev 1 msk mjölk olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka pastan enligt anvisning på paketet. 2.Hacka nötterna grovt. Rosta dem lätt i en torr stekpanna ett par minuter. 3.Häll av pastan men spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda pasta, nötter, parmesan, några skedar av kokvattnet samt lite olivolja. Salta och peppra. Rör i grädden och mjölken om du vill ha det krämigare. 4.Servera med en blandad sallad av t ex gröna blad, broccoli, tomater, olivolja och en liten nypa flingsalt. Avrunda gärna måltiden med färsk frukt eller fruktsallad. FÖR ALLA? Fri från gluten om lämplig specialpasta används. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, byt mjölk och grädde mot mjölkfria produkter. Gör äggfri: använd äggfri pasta, känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Medelhavsmat – för hälsosam livsstil TEXT CAMILLA THÖRNQVIST FOTO BRUNO EHRS Att skaffa nya, hälsosamma vanor är lätt – och aldrig för sent, menar livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius. I sin nya bok förklarar hon varför den läckra medelhavsmaten med olivolja, tomater, citroner och nötter är så fantastisk för hälsan. Ena dagen är frukt rena dödsfällan, andra kroppens bästa kompis. Hälsobudskapen haglar tätt och leder inte sällan till förvirring. Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius reder ut begreppen och vet vad som håller hjärta och kärl i form. Hon var bland de första läkarna i världen att skriva ut fysisk aktivitet på recept, »världens bästa medicin«, som hon kallar det. I sin senaste bok »Hälsosam livsstil – och det goda livet« guidar hon till smarta val utifrån aktuell forskningom sambandet mellan hälsa, mat och motion. – Min förhoppning är att inspirera och locka folk att vilja ändra sina vanor på ett lustfyllt sätt utan pekpinnar.Även små livsstilsförändringar ger eff ekt på hälsan, säger Mai-Lis. Hälsoeff ekterna av medelhavsmat är väl dokumenterade. Förutom att vara bra för hjärtat kan den ävenminska risken för cancer och vissa demenssjukdomar som Alzheimers. – Men medelhavsmat är mer fettsmart än fettsnål. Omättade fetter från olivolja, feta fiskar, avokado, nötter och frön är de bästa.Att se frukt och grönt som mer än bara tillbehör ingår också i medelhavstänket, liksom att äta baljväxter, fullkorn, skaldjur och ljust kött somkyckling, förklarar hon. Mai-Lis berättar också vad som händer i kroppen vid stress och om vikten avmåttligt alkoholintag. I sista kapitlet delar Mai-Lis med sig av sina egna lättlagade, medelhavsinspirerade recept. Här har vi valt att bjuda på enmumsig pasta med nyttiga nötter. Ät varierat, sluta banta, stressa mindre och rör på dig. Den livsstil som är bra för hjärtat är bra för resten också, menar Mai-Lis Hellénius, aktuell med boken »Hälsosam livsstil«. Ica bokförlag. MAJ-LIS HELLÉNIUS Ålder: 56. Familj: Maken Tommy Cederholm, 57, och sonen André, 26. Bor: I Sollentuna norr om Stockholm. Yrke: Professor i kardiovaskulär prevention. Läkare, forskare och lärare vid Karolinska institutet samt överläkare vid Sveriges första livsstilsmottagning vid Karolinska universitetssjukhuset. Intressen: Ägnar hela året till att slå in julklappar och göra paketkalendrar, i fjol blev det 14 stycken (gånger 24 paket...). Personlig last: Jag har aldrig gillat kaffe, så i stället dricker jag Cola Zero för koffeinets skull. BUFFÉ 2 • 2 010 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40