Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 4 OS-ÅKARNAS FAVORITMAT Jess
ica Lindell Vikarby och Daniel Biveson är två av våra OS-deltagare som är mycket matroade. Möt dem här. 19 11 ENERGIKICKAR Ladda matsäcken inför sportlovet med härliga mackor, energibitar och varm termosmat. 16 MIAS SÄSONGSMAT Lär dig handla och laga i säsong – Mia Gahne har tipsen och recepten som vägleder. 21 PROFESSORNS HÄLSOTIPS Håll hälsan i trim med medelhavsmat. Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius guidar till nya, sunda vanor. 14 4 »Heta sportlovsrätter & ÄTA I SÄSONG … « ÄNTLIGEN EN RIKTIG VINTER! Ja, i alla fall var starten på året kall, snöig och vintervacker i Stockholmstrakten. Att elen forsade ur ledningarna medan vattnet frös och det stundtals var svårt att ta sig fram till huset kom som en överraskning – inte ovanligt när kylan slår till i Mellansverige… Nu kan vi, som ändå gillar vinter, hoppas på en kall fortsättning under de kommande sportlovsveckorna. Därför dukar givetvis Buffé upp med värmande och uppiggande rätter som passar både pulkabackar och skidturer. Energibitar att ha i fi ckan och värmande soppa och het chili som passar mattermosen är några exempel. Ett par riktiga vinterentusiaster som är extra »heta« i dessa dagar är våra OS-deltagare,som nu befi nner sig i Vancouver. Två avde mestmatglada av dessa är Jessica Lindell Vikarby och Daniel Biveson. Tillsammans med vår frilanskock Micke Göransson har de komponerat bra och »stärkande« mat – som passar såväl fjällstugeboende vinterlovssportare som dem som nöjer sig med att hålla till hemma och betrakta vinteratleterna på teve. Vi kan ju alltid hoppas på överraskningar och lite ny »Stenmarksfeber«. Ett annat hett ämne nu är miljö- och klimatfrågor. Intimt förknippade med dessa är matens miljöbelastning. Ett begrepp som fått allt större betydelse är att äta »säsongsanpassat«. Därför tar vi en titt på vad som fi nns på butikshyllorna – och i frysdiskarna – just nu. För det kan faktiskt vara bättremed såväl burktomater som frysta ärter än de färska alternativen. I grönsaksdisken kan man med gott samvete frossa i de svenska rotfrukterna som är på topp. Persiljerot, palsternacka och rotselleri är mina absoluta favoriter. Både i soppa och i mos. Och givetvis som ugnsrostade. Billigt, lättlagatoch gourmetgott! Ha det gott i snöyran! Tony Wallin, chefredaktör 22 BILLIGA VECKAN Billig omelett på tisdagen ger pengar över till lyxig kycklingpasta på fredagen. Färgglad och god vecka för 400 kr. 24 CAMILLAS HÄLSOCURRY Råggröt till frukost, powersmoothie till mellis och terökt lax till middag. Grön vardagsmat och nyttigheter i säsong. 26 LÄR DIG BAKA MED SURDEG Mjöl, vatten och så lite tålamod. Hobbybagaren Martin Johansson lär dig baka med surdeg. 29 TESTFAVORIT: DINKELSALLAD Ljummen dinkel- och rotfruktssallad får högsta betyg av Jonas. Ursula och Helena gillar den fyllda laxen bäst. 39 VÅRA NYA LANDSKAPSRÄTTER Nu är boken med Sveriges nya landskapsrätter på tryckning. Läs mer om bokens innehåll. Kommer i butik till påsk. RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Chilisallad 8 Citronspetsad potatispuré med goda tillbehör 16 Energidrink 6 Fylld lax med parmakrisp 29 Färsburgare med marinerad fetaost 22 Färs- och böngryta med texmex-smak 23 Gröt i blöt 24 Haricots verts med rökt sidfläsk 19 Helstekt oxfi lé med rödbetor och getostcrème 7 Honungsfröbit med nötter och aprikoser 13 Krispig apelsinsallad 24 Krämig pasta med kyckling och grönt 23 Ljummen dinkel- och rotfruktssallad 31 Martins enkla surdegsbröd 26 Medelhavsfalu 30 Mexikansk chili med limeyoghurt 8 Morots- och äppelsoppa med salta krutonger 14 Pasta med nötter 21 Peppriga kycklingvingar med citron 19 Portvinsmarinerade bär med vit chokladkräm 19 Powersmoothie 24 Risgrynsyoghurt med äpplen och valnötter 13 Risotto med rökt lax och limefärskost 17 Rågsurdegsgrund 27 Salviakryddade pannbiffar med ostpotatis 6 Sesamdressad råkost 18 Sportlovsmackor 11 Sportlovs-chili i termos 15 Terökt lax 24 Tomat- och paprikasoppa med mozzarella 23 Ugnsomelett med rostad lök och bacon 22 Vaniljbulgur med bär 24 Varm avokadosoppa 8 Vegetarisk lasagne med kryddiga rotfrukter 18 Vitvinspocherad torsk med fänkål och örtsås 9 BUFFÉ 2 • 2 010 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40