Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 VITVINSPOCHERAD TORSK MED FÄNKÅL OCH
ÖRTIG FÄRSKOSTSÅS Lättlagad och elegant rätt med finstämda smaker. Välj gärna ekologisk torsk. FÖR 4 PERSONER 4 ryggfiléer av torsk (à 140 g, MSC- eller Kravmärkt) 800 g potatis 2 schalottenlökar 1/2 fänkål (ca 125 g) 1 morot 2 dl vitt vin 100 g färskost med vitlök och örter dillvippor till garnering smör, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Skala och finhacka löken. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Skala och skär moroten i tunna slantar. 2.Krydda fisken runtom med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Fräs lök, fänkål och morot i 1 msk smör i en stekpanna med lock några minuter. Häll på vinet och lägg i fisken. 4.Låt sjuda under lock 6–8 minuter, tills fisken är färdig. 5.Ta upp fisken med en hålslev och lägg åt sidan. Blanda ner färskosten. Rör om och låt koka upp. Salta och peppra. 6.Häll av och pressa potatisen. Lägg upp fisken på tallrikar. Skeda över såsen med grönsaker. 7.Garnera med dillvippor och servera den pressade potatisen till. FÖR ALLA? Salviakryddade pannbiffar med ostpotatis. Innehåller ägg. Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten eller byt mot rent havre. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Välj mjölk och matfett utan laktos. Kontrollera fonden. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Ersätt mjölk med soja- eller havrebaserad ersättning, använd mjölkfritt matfett eller olja och mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera fonden. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg, ersätt ägget med ca 1/2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl. Helstekt oxfilé med ljummen rödbetssallad och getostcrème. Fri från ägg. Gör glutenfri: ersätt matvete med ris, quinoa eller bönor. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån, använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: välj mjölk- fritt ostalternativ, byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Avokadosoppa. Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera fonden. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden, använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden, byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Vitvinspocherad torsk med fänkål och örtig färskostsås. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt färskostalternativ och matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt färskostalternativ och matfett. BUFFÉ 2 • 2 010 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40