Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Testlagarna SÅ TYCKER VI NAMN: Ursul
a Kaliszewska BETYG: 3,8 Jättegott, även om den råa vitlöken i gremolatan blev för stark. Andra gången blandade jag citronskal och persilja, men också pumpakärnor och pinjenötter, med buljongkokt dinkel. Toppade med rejält mycket fetaost och ringlade över en senaps- och vitlöksdressing. Då kom vitlöken till sin rätt! NAMN: Jonas C Wahlström BETYG: 5,0 Lättlagat och underbart gott. Gremolatan gör rätten till en riktig smakexplosion. Andra gången bjöd jag in ett större sällskap. Alla blev som tokiga! Gjorde hummus till för att få in mer protein. Dubblade mängden fetaost och marinerade den i olivolja, citronskal och röd chili i tre dagar. En självklar buff érätt från och med nu. NAMN: Helena Sundström BETYG: 3,2 Hittade inte färsk mynta och rödbetor, tog timjan och sötpotatis i stället. Bytte ut dinkel mot quinoa – min son är glutenintolerant. Tyvärr gillade ingen rätten, svår kombination. Så jag gjorde om den med ugnsrostad lök och potatis som jag blandade med mathavre och inlagda tomater. Serverade med stekt halloumiost och gremolata. Nu blev det gott! LJUMMEN DINKEL- OCH ROTFRUKTSSALLAD Vegetarisk sallad med härlig sötma från rotfrukter och russin, fin sälta från fetaost och citrusfräsch gremolata. FÖR 4 PERSONER 3 dl hel dinkel 200 g kålrot 2 stora morötter 3 rödbetor (ca 250 g) 2 palsternackor 2 rödlökar 2 msk russin (gärna sultan), eller 4 strimlade torkade aprikoser 2 msk repad, hackad timjan 150 g fetaost ev 1 kruka färsk mynta olivolja, flingsalt, svartpeppar GREMOLATA 2 vitlöksklyftor finrivet skal av 1 citron 1/2 dl hackad bladpersilja 1/2 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor. 2.Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över 3 msk olja och blanda runt. Rosta 30–40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med 2–3 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet. 3.Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan. 4.Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera evmed mynta. Servera gremolatan till. FÖR ALLA? Fri från ägg. Gör glutenfri: ersätt dinkel med quinoa, ris eller bönor. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. BUFFÉ 02 • 2 010 31 Vegetarisk
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40