Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 RISOTTO MED RÖKT LAX OCH LIMEFÄRSKOS
T Bra konserverade kvalitetstomater smakar betydligt mer än importerade vintertomater. Använd gärna körsbärstomater på burk. FÖR 4 PERSONER 4 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli) 1 liter vatten + 2 msk konc kycklingfond 2 schalottenlökar 50 g smör 1 1/2 dl vitt vin 1 burk körsbärstomater (400 g) 1 kruka basilika 2 dl riven parmesan olivolja salt, nymalen svartpeppar LIMEFÄRSKOST 200 g färskost av philadelphiatyp finrivet skal av 2 lime 4–8 skivor kallrökt lax (ca 100 g) limeklyftor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp vatten och fond. Håll varmt. Skala och finhacka löken. 2.Fräs löken mjuk i 2 msk olja och 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll i hälften av vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar. Rör då och då. 3.Häll på tomater och spad efter 10 minuter tillsammans med resten av vinet. Koka ytterligare 7–10 minuter, tills riset är »al dente«. Konsistensen ska vara som en lös gröt. 4.Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad och parmesan. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rör om kraftigt och låt stå några minuter. 5.Blanda färskost med rivet limeskal och 1 krm peppar. 6.Servera risotton med limefärskosten, skivad rökt lax och limeklyftor. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden, använd matfett och ost fri från laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden, byt smör mot mjölkfritt matfett, välj mjölkfria ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Säsongstips! - Lär känna våra rotfrukter. Laga en sort i taget och hitta familjens favorit. - Se längtan som en krydda. Vårens första svenska sparris är värd att vänta på. - Kom ihåg att maten inte bara är som billigast när den är i säsong, den smakar oftast mest då också. - Ta reda på vad som är i säsong redan innan du planerar inköpen. - Använd kött som tillbehör och smakförhöjare i stället för huvudingrediens. - Se potatis som en grönsak. Utbudet av olika sorter är stort – testa dig fram. - Torkad frukt är en bra ersättare när vinterutbudet i fruktdisken börjar sina. - Ta vara på rester så sparar du både pengar, tid och på miljön. - Tänk på att fisk och skaldjur också är en säsongsvara. Fråga i fiskdisken vilken sort som gäller just nu. - Ibland är det bättre att köpa frysta bär och grönsaker än färska långresenärer. - Ekologiska rotfrukter behöver inte alltid skalas. Mycket näring sitter precis under skalet. - Många exotiska frukter och bär skördas medan vi fortfarande har vinter, så passa på att njuta av dem nu. BUFFÉ 2 • 2 010 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40