Mer Smak 1
ÄLGGRYTA MED ENBäR & SVAMP TID: 2 TIMMAR Det här
är en riktigt mustig älggryta med massor av smak. Låt puttra på spisen tills köttet blir så mört att det nästan faller isär. 4 PORTIONER k 600 g älg- eller nötkött, grytbitar 1 msk neutral olja salt och grovmalen svartpeppar k 4 morötter, i bitar k 2 palsternackor, i bitar k 2 gula lökar, i klyftor k 2 rödlökar, i klyftor k 2 vitlöksklyftor, hackade 5 dl vatten k 3 dl rött vin k 2 msk viltfond 2 msk enbär, krossade k 2 tsk torkad timjan k 50 g grönkål, strimlad ev 2 msk majsstärkelse k 200 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner k 25 g smör POTATISMOS k 600 g potatis, skalad k 50 g smör k 2 dl mjölk Tips! Smaksätt gärna moset med kokt mosad palsternacka. GÖR SÅ HÄR 1. Stek köttet i olja till fin färg, strö över 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar och lägg i morötter, palsternacka, lök och vitlök. Stek ytterligare några min och tillsätt vatten, vin, fond, enbär och timjan. Låt grytan sjuda ca 1–1 ½ timme eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar och vänd i grönkål. Red ev av med majsstärkelsen utblandat med ½ dl vatten. 2. Dela ev svampen och stek den på medelvärme i torr panna några min. Tillsätt smör och stek några min till. Smaka av med salt och peppar och lägg svampen i grytan. 3. Potatismos: Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk. Mosa och smaka av med salt och peppar. mer smak nr 6 2023 4 PORTIONER k 1 rotselleri, ca 600 g k 1 gul lök, skivad k 4 vitlöksklyftor, skivade k 1 dl olivolja 4 lagerblad k 1 tsk torkad timjan k 2 grönsaksbuljongtärningar 1 liter vatten k 1 purjolök, skivad k 3 dl torkade gröna linser salt och grovmalen svartpeppar k 1 frp kokta vita bönor (390 g), sköljda k 1 kruka persilja, hackad GRÄSLÖKSMAJONNÄS k 2 dl majonnäs k 1 kruka gräslök, finhackad Toppa vegogrytan med en klick gräslöksmajonnäs. S N E ROTSELLERIGRYTA MED GRÖNA LINSER & VITA BÖNOR TID: 1 TIMME En härlig vegogryta med rotselleri och smak av timjan, vitlök och lagerblad. TILL SERVERING k 2 dl riven parmesan ev bröd GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär rotsellerin i ca 4 x 4 cm stora tärningar. 2. Stek lök och vitlök i olja i en gryta på medelvärme ca 5 min under omrörning. Lägg i rotselleri, lagerblad och timjan och stek ytterligare 5 min. Rör om då och då. Tillsätt grönsaksbuljong och vatten och koka på svag värme under lock ca 15 min. 3. Lägg i purjolök och linser och koka under lock ytterligare 20–30 min. (Tillsätt ev mer vatten.) Smaka av med salt och peppar och rör i vita bönor och persilja. 4. Gräslöksmajonnäs: Blanda majonnäs med gräslök. 5. Servera grytan med riven parmesan, gräslöksmajonnäs och ev bröd. 11 A V R AKTION L E D