Mer Smak 1
HÖSTGRYTOR / Värmande comfort food R O V KÖTTFÄRS
RAGU MED CHAMPINJONER, SIDFLäSK & GNOCCHI A TID: 30 MIN En mustig gryta med färs av vilt eller nöt som ger mycket smak på kort tid. Kvarngryn, en härlig fullkornsblandning av havre, vete och råg. HJORTSKAV MED DRAGON TID: 30 MIN Enkelt, snabbt och gott! Den här goda hjortgrytan är perfekt bjudmat alla dagar i veckan. 4 PORTIONER k 1 gul lök, skivad k 3 vitlöksklyftor, hackade k 2 msk smör 300 g hjort- eller renskav k 1 msk torkad dragon k ½ tsk chiliflakes k ½ purjolök, skivad k 1 msk citronsaft och ev lite finrivet skal k 2 dl vispgrädde 2 dl vatten 12 s alt och grovmalen svartpeppar k 3 dl kvarngryn k 35 g bladspenat ev färsk dragon Tips! I stället för kvarngryn kan du servera ris eller potatismos. GÖR SÅ HÄR 1. Stek lök och vitlök i smör några min, lägg i skav och stek allt ca 5 min. Tillsätt dragon, chili, purjolök och citronsaft samt ev skal. Vänd runt och häll på grädde och vatten. Låt koka på medelvärme ca 5 min och smaka av med salt och svartpeppar. 2. Koka kvarngrynen i 2 liter vatten med 1 msk salt ca 10 min. Häll av vattnet. 3. Vänd i bladspenat i grytan och servera med kvarngrynen. Garnera ev med färsk dragon. 4 PORTIONER k 500 g nöt- eller viltfärs på rulle k 2 msk olivolja k 200 g champinjoner, delade 150 g rökt sidfläsk, tärnat k 1 dl tomatpuré 2 selleristjälkar, finhackade k 1 morot, finhackad (150 g) k 1 gul lök, hackad k 2 ½ dl rött vin k 2 msk kalv- eller oxfond 1 tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 3 dl riven parmesan k 500 g gnocchi k 25 g smör k 1 dl basilika GÖR SÅ HÄR 1. Stek färsen i grövre bitar i olja i en gryta under omrörning några min. 2. Tillsätt champinjoner, sidfläsk, tomatpuré, selleri, morot och lök. Stek ytterligare några min. 3. Häll på vin, fond, salt och peppar och låt koka på medelvärme ca 10 min. Vänd i 2 dl riven parmesan och smaka av med salt och peppar. 4. Stek gnocchin i smör några min. 5. Servera ragun med gnocchi, resten av parmesanen och basilika. mer smak nr 6 2023 B A T I F S RNEN