Mer Smak 1
Mer Smak i samarbete med Lavazza VISSTE DU ATT …
TA DITT KAFFE TILL NÄSTA NIVÅ! – Mal dina bönor själv precis före bryggning. Det är A och O för riktigt gott smakrikt kaffe, säger Fatima Wedberg som är utbildningsansvarig på Lavazza. F atima Wedberg vet vad hon pratar om. Hon är en av Sveriges främsta kaffeexperter och sitter bland annat med i styrelsen för den svenska avdelningen av SCA, Specialty Coffee Association. Hennes passion är att förmedla kunskap om kaffe så att fler värdesätter en kopp av högsta kvalitet. Och det behöver, enligt henne, inte vara krångligt att vara finsmakare. – Kaffe är en färskvara. Fördelen med att mala själv är att bönorna behåller sin arom. Du behöver bara en kaffekvarn, det finns många bra som inte är så dyra. Sedan tar det inte mer än en halv minut att mala sitt kaffe innan bryggning. Det är en liten insats för att få en helt annan smakupplevelse, säger Fatima Wedberg. Om du har en elbryggare eller espressomaskin kan du njuta av Lavazzas bönblandning Qualità Oro eller ¡Tierra! For Planet, som är certifierat med Rainforest Alliance och EU-lövet. De är så kallade hybridbönor som erbjuder en god kopp nymalt oavsett bryggmetod. Sedan finns det blandningar som är avsedda för espressomaskin, som Espresso Barista Gran Crema, Sveriges mest sålda espressobönor*. Rätt dosering är också avgörande för ett bra resultat, för mycket kaffe i förhållande till mängden vatten gör det beskt. – Väg bönorna på en hushållsvåg innan du maler dem. För ett gott bryggkaffe brukar man säga 6 gram kaffe till en deciliter vatten, det är ett bra utgångsläge. *Nielsen, 2023 i … kaffet ska förvaras förseglat, torrt och svalt för att bevara smaken så länge som möjligt. Tre smakrika bönblandningar från Lavazza Qualità Oro Bryggmetod: Elbryggare eller espressomaskin. Smak: Ett lent och aromatiskt kaffe med fruktiga och blommiga toner i perfekt symfoni. En unik blandning av Arabicabönor från sex ursprungsområden i Syd- och Centralamerika. Espresso Barista Gran Crema Bryggmetod: Espressomaskin. Smak: En kraftig och smakrik blandning av både Arabicabönor från Syd- och Centralamerika och Robustabönor från Sydostasien. En balanserad eftersmak av nötter och en tjock och intensiv crema, precis som namnet avslöjar. 1 2 ¡Tierra! For Planet Bryggmetod: Elbryggare eller espressomaskin. Smak: Milt och fruktigt med sötsyrliga toner av tropisk frukt och blommor. Blandningen är gjord på ett urval hållbart odlade Arabicabönor från ekologiskt certifierade gårdar i Afrika samt Sydoch Centralamerika. I dessa områden är Lavazzastiftelsen närvarande och utbildar kaffeproducenter i odlingstekniker för att hantera miljöförändringar. Certifiering: Rainforest Alliance, för 3 att säkerställa den biodynamiska mångfalden, återskapande av regnskogar och hållbara villkor för kaffebönderna, och EU-lövet som uppfyller strikta villkor för hur livsmedel produceras, bearbetas, transporteras och lagras. F a a Experten tipsar: m t W e d b e r g