Mer Smak 1
HÖSTBAK / Mysigt & smart HAVREFRALLOR I FORM TID:
1 TIMME + 1 TIMMES JÄSNING UGN: 220° Så enkelt och gott med saftiga havrefrallor i panna. Även goda att rosta efter någon dag. 12 BITAR k 3 dl fiberhavregryn k 7 dl mjölk k 50 g jäst k 2 msk honung 1 tsk salt k 50 g rumsvarmt smör k 10 dl vetemjöl special DEKORATION k 2 msk vetemjöl special k 3 msk solroskärnor GÖR SÅ HÄR 1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull och koka 4–5 min under omrörning. Häll gröten i en bunke och rör till 37°, använd termometer. 2. Smula ner jästen i gröten och rör tills den löst sig. Rör i honung, salt och smör klickvis. Arbeta i mjölet, lite i taget, gärna med matberedare tills degen är blank, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. 3. Stjälp upp degen i en form, 35 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper och tryck ut degen försiktigt i kanterna. Markera ca 12 bitar med en degskrapa eller kniv. Strö över mjöl och solroskärnor och tryck till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. 4. Sätt ugnen på 220°. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Bryt rutor när brödet svalnat. Tips! Bra som brytbröd till höstens grytor och soppor. Smidigt med brytbröd när du blir sugen på mackfika. mer smak nr 6 2023 21