Mer Smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx GLÖDHOPPOR M
ED BöNOR TID: 35 MIN Busenkelt recept på bröd som du lagar direkt i pannan. Med mixade bönor i degen får du mer protein och fibrer. 8 PORTIONER k 1 frp kokta vita bönor (380 g), sköljda k 2 dl mild naturell yoghurt k 4 dl rågsikt eller 5 dl glutenfri mjölmix 2 tsk bakpulver k 2 krm anisfrö 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Mixa bönor och yoghurt till en slät smet. 2. Blanda rågsikt, bakpulver, anis och salt i en bunke. Vänd i bönsmeten och blanda till en deg. 3. Lägg ut på mjölat underlag, forma degen till en rulle och skär i 8 bitar. Forma till bollar och kavla ut till kakor, 10–12 cm i diameter. 4. Stek kakorna i torr panna ett par min på varje sida och låt svalna på bakgaller. Brödet blir helt glutenfritt om du väljer glutenfri mjölmix. Det passar bra eftersom det är en deg som inte behöver arbetas och jäsas, så glutenegenskaperna är inte så viktiga. mer smak nr 6 2023 Tips! Bröden går bra att frysa och värma upp i ugnen. KALLJÄSTA MOROTSFRALLOR TID: 40 MIN + 8 TIMMARS JÄSNING UGN: 225° Så enkelt och du behöver inte knåda! Rör ihop smeten och låt den stå i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Sedan är det bara att baka ut och grädda. 12–16 FRALLOR k 25 g jäst 5 dl kallt vatten k 2 morötter, finrivna 2 msk neutral olja k 1 msk honung 2 tsk salt k 10–12 dl rågsikt GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt morötter, olja, honung och salt. Rör i mjölet lite i taget till en kladdig deg, spara 1 dl av mjölet till utbakning. Lägg degen i en stor plastlåda med lock eller täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i kylen över natten eller i minst 8 timmar. 2. Sätt ugnen på 225°. Tippa ut degen på mjölat underlag, knåda inte. Strö över mjöl och dela degen i två delar. Forma varje deg till en lös rulle, skär 6–8 bitar av varje rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 3. Ställ in plåten mitt i ugnen, släng in ca 1 dl vatten i botten av ugnen och grädda 15–20 min. Låt svalna på galler utan bakduk. 19