Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen MÅNADEN
S DRINK: Varm äppelpajdrink Kål – en kärlekshistoria Martin Nordin, Victoria Nordström och Pelle Bergström har gjort en bok om kål med både recept, kärleksförklaringar och personliga anekdoter. Det är lätt att haka på kärlekshypen. Kålen har gjort comeback tack vare sina fantastiska egenskaper. Den är billig, god och inte minst nyttig. Det är helt enkelt en Ur boken! råvara med oändliga möjligheter. Olika kålsorter ser väldigt olika ut och har olika färg – tänk vilken skillnad det är på rödkål, blomkål och grönkål – men det de har gemensamt är att de innehåller mycket vitaminer, främst C-, Aoch B-vitamin samt kostfibrer och antioxidanter. Det är också stor spännvidd mellan rätterna man kan göra med kål, allt från den coola rätten okonomiyaki (japansk kålomelett) till klassikern kåldolmar. Vi valde en krämig rätt där säsongens svamp kommer väl till pass. GÖR SÅ HÄR 1. Värm äppelmust, kanelstång och ingefära. Smaksätt med honung och ev rom. 2. Vispa grädde och kardemumma. 3. Fyll glasen med must, toppa med grädde och rostade mandelspån. GRÄDDBAKAD SPETSKÅL MED STEKT KARLJOHANSSVAMP TID: 1 TIMME UGN: 175° Mild spetskål och svamp ... Mums! 4 PORTIONER k 1 spetskål (1 kg) k 2 msk smör k 2 schalottenlökar, finhackade k 2 vitlöksklyftor, finhackade k 1 tsk vitvinsvinäger k 3 dl grädde 1 dl torrt vitt vin 2 dl vatten k 1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning 4 00 g färsk karljohanssvamp, skivad (eller shiitake) Strö gärna på färska örter. 2 msk neutral olja salt och grovmalen svartpeppar mer smak nr 6 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Dela spetskålen på längden. Stek den med snittytan ner i smör på medelvärme ca 5 min. Tag upp och lägg åt sidan. 3. Stek lök och vitlök i pannan några min under omrörning. Tillsätt vinäger och stek någon minut till. Häll på grädde, vin, vatten och lägg i buljongtärning. Låt koka ner tills ca hälften av såsen återstår. 4. Skiva den stekta spetskålen i ca 2 cm skivor och lägg i en ugnsform. Sila gräddsåsen över kålen, salta lätt och baka mitt i ugnen ca 30 min. 5. Stek svampen i olja i en het panna några min. Smaka av med salt och peppar. 6. Servera kålskivorna i en djup tallrik, häll på såsen och toppa med svamp. 47 2 glas ★ 3 dl äppelmust ★ 1 kanelstång ★ 1 krm vaniljpulver ★ 4 skivor ingefära ★ ev 2 tsk honung ★ ev 8 cl mörk rom ★ 2 dl vispgrädde ★ 1 krm malen kardemumma ★ 2 msk rostade mandelspån ▼ CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: PELLE BERGSTRÖM FOTO: EVA HILDÉN