Mer Smak 1
VARDAGSAKUTEN / Fiskfavoriter Torsdag Fredag ENKE
L FISKGRYTA MED ROTFRUKTER TID: 20 MIN När enkelhet och lyxkänsla går hand i hand! 4 PORTIONER k 4–8 potatisar, tärnade k 2 morötter, tärnade k 1 purjolök, skivad k 2 fiskbuljongtärningar ½–1 dl vitt matlagningsvin k 1 tsk hackad färsk timjan eller 1 krm torkad k 300 g tärnad fisk, tex lax, sej eller torsk salt k 2 dl crème fraiche k 4 msk riven färsk pepparrot k ev färsk timjan k ev bröd TIPS! Frys in slattar av vitt vin till iskuber när det blir lite kvar efter en middag. Perfekt att använda en sådan här gång så att du slipper köpa vin för att kunna göra rätten. 32 GÖR SÅ HÄR 1. Lägg potatis, morötter och purjolök i en kastrull. Häll på vatten så det precis täcker. Lägg i buljongtärningar, alkoholfritt vin och timjan. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min. 2. Lägg i fisktärningarna och sjud 2–3 min. Smaka av med salt. 3. Servera grytan med crème fraiche och riven pepparrot samt ev färsk timjan och bröd. HOT TUNA MELT TID: 20 MIN Vissa dagar behöver man en så här härligt enkel middag. 4 PORTIONER k 1 burk tonfisk i vatten (160 g), avrunnen k 10 cm purjolök, skivad k 1 dl majonnäs 2 tsk sambal oelek salt och svartpeppar k 8 skivor formbröd/levain k 4 dl riven ost k 1 tomat, skivad k 2 msk smör k 1 hjärtsallad k ½ gurka, grovt tärnad k 1 msk sesamfrö ev 1 msk gochujang Vill du också få hjälp av Sara? Sinar tiden, lusten eller orken? Har du problem med matvardagen? Mejla oss på info@coop.se, skriv ”Mer Smak, Vardagsakuten” i ämnesraden. Berätta om dig och din situation, och skicka gärna med en bild på familjen. GÖR SÅ HÄR 1. Blanda tonfisk, purjolök, majonnäs och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. 2. Lägg ut 4 bröd och strö över hälften av osten, lägg på tonfiskröra, tomat och resten av osten. Stek i smör tills bröden är gyllene och osten smält. 3. Ta loss bladen från salladen och blanda med gurka, sesamfrön och ev gochujang i en skål. Servera salladen med de nystekta mackorna. TIPS! En klassisk tuna melt är förstås också gott. Byt då ut sambal oelek mot några matskedar kapris, och använd hackad rödlök i stället för purjolök. mer smak nr 6 2023