Mer Smak 1
BAKAD SPETSKÅL MED CHILISMÖR & LIME- OCH SESAMMAJ
ONNäS Tips! Lägg ner TID: 30 MIN UGN: 190° Urgoda smaker av soja, lime, vitlök och ingefära, som möter knapriga rostade jordnötter. 4 PORTIONER k 800 g spetskål k 1 dl olivolja k 2 vitlöksklyftor, rivna k 1 citron, finrivet skal k ½ röd chili, skivad s alt och grovmalen svartpeppar LIME- OCH SESAMMAJONNÄS k 1 ½ dl majonnäs k 1 tsk sesamolja k 1 tsk japansk soja k ½ lime, finrivet skal + saft CHILISMÖR k 75 g smör k 2 vitlöksklyftor, rivna k ½ röd chili, finhackad k 1 tsk riven färsk ingefära k 1 tsk japansk soja lika mycket energi på de vegetariska TILL SERVERING k 1 dl rostade jordnötter, hackade k 2 msk rostade sesamfrön k 1–2 salladslökar, skivade k ev koriander GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 190°. Skär spetskålen i 3 cm skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. 2. Blanda olivolja, vitlök, citronskal (endast det gula) och chili. Ringla över spetskålen, salta och peppra och rosta mitt i ugnen ca 20 min. 3. Lime- och sesammajonnäs: Blanda majonnäs, sesamolja, soja och limesaft. Smaka av med salt. 4. Chilismör: Bryn smöret och blanda i vitlök, chili, ingefära och soja. 5. Bred ut 1–2 msk smaksatt majonnäs på en tallrik, lägg på spetskål och skeda över chilismör. Toppa med jordnötter, sesamfrön, salladslök och ev koriander. rätterna som när du lagar kött. CHORIZOSTROGANOFF På ETT KICK TID: 20 MIN Chorizon gör vardagsstroganoffen till en höjdare. Ärtorna är goda till men lägg gärna till ännu mer grönt. 4 PORTIONER k 3 dl ris k 1 gul lök, hackad k smör k 400 g chorizokorv, skivad k 1 msk tomatpuré k 3 dl vispgrädde (+ ev lite mjölk för konsistensen) t n y r ä t k 2 krm torkad timjan ½ tsk salt k grovmalen svartpeppar k 250 g gröna ärtor k ½ dl hackad persilja mer smak nr 6 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 2. Stek löken i smör på medelvärme, tills löken är glansig. Lägg i korven och stek ytterligare några min. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning 2–3 min. Häll i vispgrädde, timjan och salt och låt koka ihop under omrörning 2–3 min. Smaka av med salt och peppar. 3. Koka upp 5 dl vatten. Lägg i ärtorna och låt sjuda 2 min. Häll av vattnet. 4. Servera stroganoffen med ris och ärtor. Toppa med persilja. 49 ▼ N ä r d u b y t e r u t f a l u k o r v e n m o t c h o r i z o b l i r d e t e n h e l t!