Mer Smak 1
TIPS! Får du kokosmjölk över, frys in och använd
i en gryta eller mixa i en smoothie. Mathjälten: Hanna Olvnmark ” Jag vände och vred på varenda krona” Hanna Olvenmark har gjort det till en sport att äta billigt, gott och klimatsmart. Hon tipsar gärna om hur man kan laga lyxig mat till budgetpris. H ANNA OLVENMARK ÄR legitimerad dietist – och därtill legitimerad snåljåp. Hon driver den populära bloggen Portionen under tian där hon tipsar om billig, näringsrik och klimatsmart mat. Hon startade bloggen som nybliven egenföretagare. Det var en period i livet då ekonomin var svår att få ihop. – Jag vände och vred på varenda krona och gjorde det till en sport att leva billigt. Hon åt gröt till frukost, och till lunch och middag blev det storkok av linsgryta. – Jag var singel, åt det som fanns i skafferiet, bakade eget bröd och tog med matlåda. Bra, billig, hemlagad mat, helt enkelt. I dag, drygt tio år senare, har hon familj, och det syns på matkontot. Men eftersom Hanna Olvenmark är legitimerad snåljåp håller hon koll på utgifterna, och familjen lägger runt 5 000 kronor i månaden på mat. De planerar en veckomatsedel, gör alltid matlådor och äter vegetariskt i säsong. – Och vi tar vara på rester. En pastasås blir en fin bas till en lasagne, och soppa kan enkelt reduceras till en sås. Ofta puttrar en gryta storkok på spisen, det kan vara en morotssoppa med ingefära och lime eller en kikärtsgryta med kokosmjölk och kardemumma. – Tack vare storkoken slipper vi laga mat nästa dag. Det frigör tid, och vi kan frysa in eller göra matlådor av det som blir över. Matpriserna har stigit med ungefär 20 procent sedan i fjol, men vitkål är en av få varor som faktiskt blivit billigare. I Hanna Olvenmarks kylskåp har vitkålen en självmer smak nr 6 2023 klar plats och på en hylla står en stor veckosallad kryddad med oregano och olivolja. – Vitkål är en doldis som förtjänar mer uppmärksamhet. Den är perfekt, strimlad i sallad eller som utfyllnad i grytor och soppor. Kål håller länge och funkar också fint att syra och woka. Rotsaker har också en given plats. – Ugnsbakade rotsaker är en klassiker och jag har alltid rödbetor, palsternacka och morot hemma. Jag älskar potatis, och rostad potatis med linsbiffar och en kall sås får en vardag att smaka som en lördag. Med tiden har Hanna Olvenmark insett att det går att äta billig mat som andas lyx. Små trick gör nämligen susen, som att toppa rätten med rostade frön eller att servera soppan med hembakat bröd. – En överbliven skvätt vin i potatissoppan eller hemplockade kantareller i grytan får det att smaka både gott och dyrt. Men det behöver inte kosta skjortan för att vara lyxigt. Det går att ingjuta en känsla av flärd kring måltiden med enkla medel. – Bjud över en granne, tänd ljus och servera en gryta som fått puttra länge på spisen. Generositet handlar om att ge, inte om vad det kostar. Hon tipsar också om att se sig omkring. Kanske har grannen ett äppelträd? Kanske vill en vän hänga med och plocka svamp? – Hemplockat är gratis och tack vare allemansrätten kan vem som helst gå ut i skogen och plocka blåbär, lingon och svamp. Äpplen går fint att frysa in eller göra mos av. Ett annat tips är buljong och kryddor. – Kryddor kostar nästan ingenting, eftersom du behöver så lite. Ingefära, kardemumma eller rökt paprikapulver kan lyfta vilken rätt som helst. ❤ Text: Karin Herou Foto: Ulrika Pousette KIKÄRTSGRYTA MED RÖD CURRYSÅS TID: 30 MIN Den här currysåsen är en fin bas till så mycket, som här med kikärtor, eller till linsbiffar. GÖR 8 PORTIONER k 6–8 dl ris k 600 ml kokosmjölk (6 dl) 4 inlagda grillade paprikor 2 msk neutral olja k 2 msk riven färsk ingefära k 2 vitlöksklyftor, rivna k 2 röda chili, hackade 1 msk röd curry 2 dl vatten k 1 grönsaksbuljongtärning k 10 dl kokta kikärtor k ev 1 kruka koriander STORKOK TILL MATLÅDAN! GÖR SÅ HÄR 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 2. Mixa 2 dl kokosmjölk med de grillade paprikorna med stavmixer till en slät sås. 3. Hetta upp 2 msk olja i en panna och stek ingefära, vitlök, chili och röd curry någon minut. Häll på paprika såsen, resten av kokosmjölken och vatten. Smula i buljongtärningen och låt koka på svag värme ca 5 min. Lägg i kikärtorna och koka ytterligare någon minut. 4. Servera grytan med ris och toppa ev med koriander. 17 FOTO: ULRIKA POUSETTE UR BOKEN: PORTIONEN UNDER TIAN