Mer Smak 1
Tips & trix MATEN OCH PLÅNBOKEN Johanna Westman k
ommer dela med sig av tips på god och billig mat. GOTT MED PUMPA Släng inte fruktköttet som du gröper ut när du gör din fina pumpalykta – använd det i matlagningen och gör något gott av det. PUMPA-FOCACCIA Höstig focaccia som får vacker färg tack vare pumpapurén i degen. Med garneringen blir det Allhelgonabordets höjdpunkt. UGNSROSTAD Skär pumpaköttet i kuber eller skivor, lägg på plåt och ringla olivolja över. Flingsalta och tillaga i ugn på 200° i ca 20 min. SOPPA När du gör till exempel linssoppa kan du skära ner bitar av pumpa. Tänk på att det blir sött så ta inte för mycket. PUMPAKAKA Riven pumpa kan du använda i en mjuk kaka på samma sätt som när du gör morotskaka. GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 220°. Halvera pumpan på längden. Gröp ut kärnorna. Skala ena halvan, skär tunna skivor och tryck ut TID: 1 ½ TIMME + 40 MIN JÄSTID UGN: 220° 6 PORTIONER k 600 g butternutpumpa* k 1 dl olivolja k 25 g jäst 3 dl vatten, 37° k 1 msk honung 2 tsk salt k 12 dl vetemjöl special mer smak nr 6 2023 ”löv” med till exempel en kakform. Spara dem till senare. 2. Lägg resterna av pumpan plus den andra halvan på en plåt med bakplåtspapper med snittytan ner. Baka mjuk mitt i ugnen, ca 25 min. Låt svalna, gröp ut köttet. Mixa till puré med stavmixer med ½ dl olja. 3. Lös jästen i vattnet och tillsätt pumpapuré, honung och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen blank så den släpper från kanten, gärna i matberedare. Täck bunken och låt jäsa ca 40 min. 4. Stjälp upp degen i en form, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut mot kanterna. Pensla med resten av olivoljan och strö över flingsalt. Dekorera med ”löven” och blad från salvian. Salvians stjälkar kan bli trädets stam. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. *Eller annan liknande pumpa. På hösten är det goda det billiga Troligen var jag inte ensam om att kliva in i hösten med ett ekande bankkonto. Men! Ibland är det faktiskt som att problem löser sig av sig själva, de rent av ber om att bli lösta! För när kvällarna mörknar längtar man ju efter att vara hemma och äta snälla långkok och kura i soffan med en bra serie. Och det fina i kråksången är att det goda är det billiga på hösten! Att göra gryta på högrev eller kanske rent av oxsvans känns som den lyxigaste av måltider. Egenplockad svamp är den mest skimrande guldkanten och vem toklängtar inte efter en italiensk ribollita med långsamt sjuden grönkål och bönor i en fyllig buljong som fått smak av den där parmesanskalken som legat och drällt i kylskåpet ett bra tag. Att långsamt steka löken gyllene, rosta fram sötma i nyskördade morötter och rotselleri. Alla dessa ingredienser brukar ha bra pris. Att hitta höstjuvelerna i grönsaksdisken känns bra mycket lyxigare än dyra styckdetaljer och importgrönsaker. Så frossa i allt det som hösten skänker utan att göra stora hål i plånboken! Favorit just nu: Pasta med svamp och grädde. Lyxigare än så blir det inte! Johanna Westman är kock, författare och programledare. 7 husmorstips för moderna kök Välkommen Johanna Westman, Mer Smaks nya krönikör! CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: ULRIKA EKBLOM RECEPT: LISELOTTE FORSLIN FOTO: TINA AXELSSON