Buffé 1
läckert! SNABB KIMCHI Ge gårdagens ris nytt liv!
Vrid upp smaken med snabbfixad kimchi. FÖR 4 PERSONER 5 dl kokt vitt ris (t ex basmati) 1 gul lök 125 g salladslök 2 dl frysta, tinade gröna ärter 2 tsk sesamolja 1 msk japansk soja 1 msk fisksås 1–2 dl hackad färsk koriander 4 ägg rapsolja, smör salt, svartpeppar rostad lök till servering 16 B UFFÉ 2 • 2016 200 g salladskål 1 msk sambal oelek 2 rivna vitlöksklyftor 1 ½ msk hackad syltad ingefära 2 msk lag från syltad ingefära 1 tsk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med snabbkimchin. Strimla salladskålen fint. Rör ihop sambal oelek, vitlök, ingefära, ingefärslag, vinäger och 1 krm salt i en bunke. Tillsätt kålen och blanda. Ställ åt sidan. 2. Skala, dela och hacka löken. Strimla salladslöken. 3. Fräs den gula löken i 1 msk olja i en stor stekpanna 3–4 minuter. Tillsätt riset och stek på hög värme tills det får lite färg, ca 3 minuter. 4. Rör ner kimchi, salladslök, ärter, sesamolja, soja och fisksås. Stek ytterligare ett par minuter. Blanda ner koriandern. 5. Stek äggen i smör i en annan stekpanna. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 6. Servera till det stekta riset. Toppa med rostad lök. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller enbart olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller enbart olja. Gör äggfri: uteslut äggen. TILL VARDAGS Lyft det stekta riset till nya smakhöjder med en snabb kimchi. Toppa laxen med ett crunchigt täcke och broccolin med ett smältande limeoch ingefärssmör. Eller prova en kryddig veggo-curry. Caroline Dafgård Widnersson bjuder på tre smakrika middagar! Recept & styling Caroline Dafgård Widnersson Foto Lennart Weibull KIMCHI FRIED RICE Laga med smaker i balans