Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Henrica Dieden Bark Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAkort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 16 mars Påskspecial Vårens härligaste mathelg får all uppmärksamhet. Satsa på maxat gröna brunchrätter som räcker hela helgen, eller en smörgåstårta »för alla«. Buff élabbet guidar till bästa metoderna att koka ägg. Och så blir det en påsksöt curry. Brunchfest hela dagen. Buff élabbet kokar ägg. Spett och sparris. TÅRTA À LA CRÊPES SUZETTE MED BLODAPELSIN Varva pannkakor med en krämig vaniljfyllning, toppa med blodapelsin och god karamellsås. GER 8–10 BITAR Vispa 3 dl vispgrädde. Vispa 2 dl färskost av philadelphiatyp luftigt. Rör ner grädden, 1 tsk vaniljpulver, ½ dl fl orsocker och 1 msk fi nrivet apelsinskal. Varva krämen med 16 små pannkakor, ca 20 cm i diameter, på ett fat. Börja och avsluta med en pannkaka. Ställ i kylen. Skär bort skalet på 3 blodapelsiner (gärna tarocco). Skär apelsinerna i cm–tjocka skivor och lägg i en skål. Ta ut pannkakstårtan 30 minuter före servering. Smält 1 dl strösocker i en stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt Vinn 300 kronor i matpengar! 2. En tvättäkta foodie i Miami A. Mirja B. Mirka C. Mirla 3. Marängen i Teas dessert är A. Ångad B. Bränd C. Bakad 3 msk smör och rör ihop. Tillsätt 2 msk apelsinlikör (t ex Grand Marnier) och 1 dl färskpressad apelsinjuice. Låt koka ihop. Fördela apelsinerna över tårtan. Häll över såsen. Pudra över fl orsocker. Servera genast. FÖR ALLA Se ica.se/buff e 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 29 februari. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 16 mars. 1. Rosaröd potatis i rosen A. Cultra B. Cherie C. Cecilie 4. Proteinhalt i amaranth A. 17 procent B. 12 procent C. 15 procent Just nu frossar vi i säsongens bästa blodapelsin – tarocco. Perfekt på toppen av en maffig pannkakstårta som för tankarna till den franska desserten crêpes suzette. Recept Sofi a Nilsson Foto & styling Eva Hildén Smith 5. Klassiskt kafé i Malmö A. Bageri Fiket B. Bageri Kaféet C. Bageri Caféet L O K till sist... B UFFÉ 2 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. • 2016 39 L amaranth supermix orzomix FÅ KORN PÅ FRÖNA N När vi just greppat hur man kokar quinoa och blandar chiapudding, då är det dags för nya exotiska bekantskaper. Hur smakar egentligen hel teff, amaranth, hirs och durra? Och vad ska vi ha dem till? Text Lina Wallentinson Recept Sofia Nilsson & Camilla ThörnqvistStyling Charlotta Norlén Foto Simon Bajada Nya fröer, gryn och korn dyker ständigt upp i hyllorna. Fast så värst nya är de egentligen inte, snarast utmärks de av att ha varit med under tusentals år, odlade runt om i världen. I den rådande trenden för glutenfritt har vetet haft det lite motigt på sistone. Men gamla vetesläktingar som emmer, farro, dinkel, spelt, kamut och bulgur har ändå fått vara med på ett hörn i hälsogänget. Främst som hela korn, med det fibernyttiga skalet intakt. Bovete däremot har ingenting med vete BUFFE GUIDAR i frojungeln att göra – och är alltså glutenfritt. Namnet kommer från holländskans boekweit, som betyder bokvete. Det kallades så eftersom man tyckte att de trekantiga bovetekornen liknar bokollon, och för att de kunde användas på liknande sätt som vete. Från Sydamerika kommer två av de senaste årens mesta succéer, quinoa och 22 B U F F É 2 • 2016 chiafrön. Quinoan med sin neutrala smak har för många blivit ett självklart alternativ till pasta, inte minst för dem som vill undvika gluten. Men nu pockar kusinerna amaranth och kaniwa (stavas också canihua) på uppmärksamheten. De är båda mindre i storlek än quinoan, och färgen skiftar från ljust gult till rödbrunt. Hirs är egentligen inte en växt, utan en grupp med runt 50 olika hirssorter. Redan för 8000 år sedan odlades hirs i bland annat Kina. För den som inte tål gluten men är sugen på couscous är hirs ett bra alternativ; det är lite samma konsistens och utseende. Tänk på att låta den kokta hirsen vila tio minuter och lufta sedan med en gaffel. Hirs är också ett bra alternativ till polenta. Koka den krämig i buljong och smör och ät direkt. Eller låt den svalna, skär i bitar och stek den frasig. Durra må vara okänt här men är faktiskt världens femte mest odlade sädesslag. Traditionellt används durra brett, förutom till mat också till alkoholdrycker och djurfoder. Genom hajpen för glutenfritt har vi lärt känna durramjöl, och nu säljs också de hela kornen. Durra har en mild fullkornssmak och passar bra kokta som alternativ till ris, pasta och couscous. Eftersom koktiden är en hel timme är det smart att göra en större sats när man ändå är igång. Alla dessa »nygamla« frön kallas ofta för superfoods och hyllas för sina nyttigheter. Och de är verkligen bra. Generellt sett innehåller de gott om protein, fibrer och mineraler. Men gamla hederliga bekantingar som råg, vete, korn och havre står sig finfint i jämförelse, förutsatt att de äts som fullkornsvarianter, alltså att hela kornet finns med. Poppigt trendfrö Amaranth spås av många bli nästa stora trendfrö efter quinoa. Och visst har det lilla minifröet, också med ursprung i Sydamerika, förutsättningar. Proteininnehållet är högt, ca 15 procent, och av bra kvalitet. Sedan är det förstås en fråga om 2016-01-25 09:49 G R Tarocco vadå? Läs mer om blodapelsinernas Rolls Royce på ica.se/buff e. Y